Helsingin Energian keskusvalvomo
Helsingin Energia on yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä, joka myy sähköenergiaa yli 300 000 asiakkaalle Suomessa. Keskusvalvomossa Helsingin Sähkötalossa suunnitellaan ja valvotaan Helsingin Energian voimalaitoksien tuotantoa sekä energiahankintaa.
Helsingin Energian keskusvalvomo
Haasteena oli tehdä kustannustehokkaasti ratkaisu joka kestäisi pitkälle tulevaisuuteen. Asiakkaan toiveena oli uudistaa näytöt vastaamaan nykytekniikan tarjoamaa kuvalaatua ja parantaa työpisteitä näyttöjen paremmalla sijoittelulla.
Helsingin Energian keskusvalvomo
Toiveena oli monen eri signaalilähteen ja järjestelmän informaation tuonti, tehokkaasti hallittavaksi kokonaisuudeksi. AMX ohjausjärjestelmän käyttöliittymä ohjelmoitiin helppo- käyttöiseksi ja havainnolliseksi.

Helsingin Energian keskusvalvomo

Uusinta teknologiaa Alvar Aallon  arvokkaassa ympäristössä

Helsingin Energia on yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä, joka myy sähköenergiaa yli 300 000 asiakkaalle Suomessa ja kattaa kaukolämmöllä yli 90 prosenttia pääkaupungin lämmitystarpeesta. Helsingin Energian yrityshistoria alkaa kunnallisen sähkölaitoksen perustamisesta Helsinkiin vuonna 1909. Keskusvalvomossa Helsingin Sähkötalossa suunnitellaan ja valvotaan Helsingin Energian voimalaitoksien tuotantoa sekä energiahankintaa muista lähteistä. Sähkön- ja kaukolämmön kulutuksista tehdään ennusteet, jotka perustuvat valvontajärjestelmän mittaustietoihin, lämpötilahistoriaan ja  -ennusteisiin. Tuotantosuunnitelmat tehdään arvioidun tuotannon ja kulutuksen mukaan, ja sähköenergiakauppaa käydään päivittäin pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa, tilanteen mukaan.

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli Sähkötalon Helsingin kaupungin sähkölaitoksen käyttöön ja tarpeisiin. Se on valmistumisestaan vuonna 1973 saakka ollut alkuperäisessä käytössä. Maan alla ovat edelleen sähkön ja kaukolämmön tuotannon valvomotilat, sisääntuloaulassa asiakaspalvelutiloja ja yläkerroksissa toimistoja. Sähkötalo on Alvar Aallon kokonaistaideteos,  jossa yksityiskohdat sisustusta ja valaisimia myöten on suunniteltu sähkölaitoksen käyttöön. Talo on säilyttänyt yhtenäisen ilmeensä vaikka Helsingin Energia on toiminnassaan soveltanut uusinta tekniikkaa muun muassa valvomo- ja tietotekniikkaratkaisuina

Tämä oli myös keskusvalvomon päivityksen haaste. Tekniikka tilassa oli vanhentunut ja nykytekniikka tuli sovittaa saumattomasti arvokkaan arkkitehtuurin huomioiden. Valvomon työtilat vaativat arkkitehdiltä luonnollisesti myös ergonomisten aspektien tarkan huomioimisen. Helsingin Energian keskusvalvomossa tilannetta seuraa vuoroinsinööri 24/7.

Electrosonicin (nyk. Audico Systems) haasteena oli tehdä kustannustehokkaasti ratkaisu, joka kestäisi pitkälle tulevaisuuteen. Asiakkaan pääasiallisena toiveena oli uudistaa näytöt vastaamaan nykytekniikan tarjoamaa kuvalaatua ja parantaa työpisteitä näyttöjen paremmalla sijoittelulla. Toiveena oli monen eri signaalilähteen ja järjestelmän informaation tuonti tehokkaasti hallittavaksi kokonaisuudeksi. AMX-ohjausjärjestelmän käyttöliittymä ohjelmoitiin helppokäyttöiseksi ja havainnolliseksi. Näytöiksi valittiin Sharpin täysin äänettömät 65 tuuman LCD-valvomonäytöt, jotka ovat suunniteltu vaativiin 24/7 käyttökohteisiin. Tilassa uudistettiin luonnollisesti myös valaistus. Sähköurakoitsijan toimittama Helvar Digidim -valaistusohjausjärjestelmä integroitiin toimimaan AMX-ohjausjärjestelmän kanssa.

Kokonaisuudessaan valvomo on nyt rauhallinen ja miellyttävä työympäristö. Toimitus sisälsi valvomonäyttölaitteet, ohjausjärjestelmän ohjelmistoineen ja äänentoiston avaimet käteen toimituksena. ”Järjestelmään on oltu erittäin tyytyväisiä ja koulutus on myös varmistanut sen että sitä osataan hyödyntää,” Helsingin Energian valvomopäällikkö Matti Myllymäki kiittelee.

www.helen.fi

Tilaaja: Helsingin Energia
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Arktila Oy
AV-suunnittelu: Yhtyneet Insinöörit Oy
AV-järjestelmien toimittaja ja urakoitsija: Electrosonic Oy Ab (nyk. Audico Systems Oy)

AV-ohjausjärjestelmä: AMX
AV-matriisiohjaus: Extron
Näyttölaitteet: Sharp
Äänijärjestelmä: Biamp & EAW
Valonohjaus: Helvar Digidim
Teksti: Audico ja otteita kirjasta Sähkötalo (Helsingin Energia,2005)
Kuvat: Valtteri Kantanen / Electrosonic