Tyylikäs aikamatka Hanasaareen

Lauttasaaren ja Keilaniemen välissä sijaitsevalle saarelle Länsiväylän varteen pääsee parhaiten autolla. Jos on liikkeellä julkisilla liikennevälineillä, Koivusaaren uudelta metroasemalta kävelee perille hiukan yli kilometrin.

Tiiltä, marmoria ja puuta oleva rakennus ulottaa siipensä saaren eteläpäässä moneen suuntaan. Talon sisä- ja ulkopuolelta avautuvat hurjan hienot näkymät pääkaupunkiseudun länsisaaristoon.

Aikansa tyypillistä arkkitehtuuria kunniakkaasti edustava kulttuurikeskus avattiin vuonna 1975. Suomen valtio rakensi sen vastineeksi rahoista, jotka Ruotsi lainasi Suomelle toisen maailmansodan aikana. Velka annettiin myöhemmin anteeksi, ja Suomi rakensi Ruotsille talon.

Uudistus vanhaa vaalien

Hanasaari, ruotsiksi Hanaholmen, haluaa nyt profiloitua kongressikeskuksena, jossa yritykset ja järjestöt järjestävät tapahtumia ja majoittavat vieraitaan ja asiakkaitaan. Tämän lisäksi talossa järjestetään kaikille avoimia politiikka- ja talousseminaareja, järjestetään taidenäyttelyitä ja näytetään elokuvia. Teemana ovat usein Ruotsi ja Suomi, mutta myös esimerkiksi Pohjoismaat, Itämeri ja Viro.

Rakennus ja sen 66 huoneen hotellisiipi uudistettiin viime vuonna hienovaraisesti, mutta kattavasti putkistoa ja ilmastointia myöten. Jotkin osat talosta ovat suojeltuja ja niihin koskettiin silkkihansikkain. Korjausremontin ohjenuorana oli vaalia talon 70-lukuista henkeä. Se oli yhä tyylipuhdasta, eikä sitä haluttu hävittää.

Sisääntuloaula sai naapurikseen viihtyisän viinibaarin, jossa skandinaavisen vaaleat puusävyt ja kirkkaammat tekstiilit ovat sopusoinnussa ulapalle aukeavan näköalan kanssa. Kävijän ajatukset kääntyvät jo kesään, sillä viimeistään silloin tänne kannattaa tulla nauttimaan baarin, ravintolan ja niiden terassien ajattomasta tunnelmasta.

Kuninkaalliset avajaiset

Kongressiteknikko Jonny Raninen vastaa Hanaholmenin tekniikasta yhdessä kollegansa Alan Steelen kanssa. Raninen kertoo, että kasvojenkohotus on tuonut taloon paljon uusia kävijöitä ja, että uusi ilme on nostanut myös henkilökunnan virettä. Työntekijät saivat uudet toimitilat neljännestä kerroksesta, joka rakennettiin majoitussiiven päälle. Ylhäällä riittää päivänvaloa, ja näköala sieltä on fantastinen.

”Meitä on 50 ihmistä töissä täällä, 20 ohjelmaosastolla ja 30 liiketoiminnassa. Teknikkona minun tärkein tehtäväni on huolehtia, että asiakkaalla on toivomansa tilat käytössä ja, että niissä kaikki toimii moitteettomasti”, Raninen kertoo.

”Aloitin talossa vuonna 2011. Jännittävin päiväni oli viime kesäkuussa, kun talon juhlallisissa avajaisissa kävivät Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuninkaalliset sekä Islannin ja Suomen presidentit. Koko saari oli täynnä poliiseja, mersuja ja ambulansseja. Minut pysäytettiin ja tarkastettiin jo aamuvarhain, kun olin tulossa työpaikalle Länsiväylän liittymässä”, Raninen nauraa.

”Mutta sen jälkeen päivä sujui hienosti ilman kommelluksia.”

Teksti: Tom Nyman
Kuvat : Hanaholmen – Hanasaaari