Monissa seurakunnissa on huomattu, että kirkkosalit eivät enää täyty ihmisistä niin täyteen kuin aiemmin. Korona-aikana tilanne on korostunut, kun edes halukkaita ei ole voitu päästää sisään.

Kuitenkin jo ennen koronaa on monessa kirkossa järjestetty myös muunlaista toimintaa kuin jumalanpalveluksia. Erilaisia, esimerkiksi musiikkia tai liikkuvaa kuvaa tarjoavia tilaisuuksia pidetään isoissa ja pienissä kirkoissa yhä enemmän.

Tampereen Aleksanterin kirkon Tuomasmessuja ja -iltoja on pidetty jo 30 vuotta. Ne poikkeavat selvästi normaalipalveluksista, koska niissä on mukana iso kuoro ja säestävä bändi. ”Saleja ei kannata seisottaa tyhjillään, jos niihin saadaan muutakin kirkoille sopivaa toimintaa kuin perinteiset jumalanpalvelukset”, sanoo AV-järjestelmien asiantuntija Jarmo Seuranen, Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöpalveluista.

Hän on seurannut läheltä, kun Audico on toimittanut ja asentanut neljään tamperelaiseen kirkkoon kiinteän laitteiston, jolla jumalanpalvelusten ja muiden tapahtumien striimaaminen verkkoon onnistuu vähällä vaivalla. Seuranen uskoo, että striimatut kirkkotapahtumat ovat tulleet jäädäkseen. Niitä alettiin lähettää jo ennen poikkeusaikaa esimerkiksi ikäihmisille vanhainkoteihin ja nuorille osaksi koulujen opetusta.

Hienovaraista nykyaikaistamista

Aleksanterin kirkon AV-remontti on laajin Tampereen kirkkojen asennuksista. Pispalan kirkon työt valmistuivat ensimmäisenä jouluksi 2019 ja Aitolahden kirkon tekniikka on nyt myös uudistettu. Hervannan kirkon järjestelmää vielä viimeistellään.

Jarmo Seuranen näyttää meille Aleksanterin kirkkoon asennettuja laitteita. Alttarille on suunnattu molemmilta puolilta tehokasta valoa korkealle ja etäämmälle kiinnitetyistä valonheittimistä. Kameroiden ja striimauksen kannalta on hyvä, että alttarille ja papiston kasvoille lankeaa valoa sopivasti. Alttarikorokkeen taakse on kätketty takaseinää alhaaltapäin valaisevia matalia somistusvalolaatikoita, joilla kirkon etuosan tunnelmaa voidaan muuttaa. Ohjauspaneelista, joka on sivuhuoneen ovenpielessä, valitaan ennalta määriteltyjä liturgisia värimaailmoja erilaisten palvelusten ja juhlapyhien mukaan.

”Museovirasto ja Kirkkohallitus valvovat tarkasti tällaisia historiallisesti arvokkaita suojelukohteita ja ovat hyvin tarkkoja teknisten laitteiden ulkonäöstä ja asennuksista. Yleinen periaate on ymmärrettävästi, että alkuperäisiin rakenteisiin ei saa kiinnittää mitään. Silti kirkoilla on paljon nykyaikaistamisen tarvetta tekniikassa ja laitepuolella. Onneksi ratkaisu ongelmiin yleensä aina kuitenkin löytyy”, Seuranen toteaa.

Aleksanterin kirkko on valmistunut vuonna 1881 Hämeenpuiston laidalle Tampereen keskustaan. Se edustaa myöhempää uusgoottilaista tyyliä ja on niin sanottu päätytornillinen pitkäkirkko. Siellä on yli 1400 istumapaikkaa ja parvella on urut, jotka Kangasalan urkutehdas valmisti kirkkoon vuonna 1939.

Sähköinen virsitaulu

Audico asensi kirkon keski- ja takaosaan neljä sähköistä virsitaulua. Ne ovat isoja teräväpiirtonäyttöjä, jotka puuseppä on kehystänyt kirkon värimaailmaan ja tyyliin sopivilla pelkistetyillä puukehyksillä. Näytöt saa asetettua tarpeen mukaan vaaka- tai pystysuoraan ja niiden päällä olevan ristin paikkaa voi muuttaa. Paitsi virsien numeroita ja rukouksia, näytöille ajetaan kuvaa kirkon etuosasta ja urkuparvelta. Kuva kantaa terävänä ja kirkkaana pitkälle, jolloin myös takana istuvat näkevät selkeästi mitä alttarilla tapahtuu. Striimausta pystyy myös seurakuntalaiset hyödyntämään yksityisissä kirkollisissa tapahtumissa, kuten ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa.

Seuranen kertoo, että vaikka striimausjärjestelmää ei ole perusasetuksissa kovin vaikea käyttää, osa kirkon henkilökunnasta on kokenut hankalaksi siirtymisen käyttämään uutta tekniikkaa. ”Se on normaalia vastarintaa ja pelkoa tällaisten muutosten edessä, mutta onneksi Audico on järjestänyt meille hyvää opastusta ja koulutusta ja madaltanut kynnystä ottaa järjestelmä käyttöön.”

”Teknisiä laitteita on helppo ostaa kaupasta ja asentaa sopiviin paikkoihin, mutta Audico on kehittänyt innovaation, jolla striimaukset onnistuvat hienosti suhteellisen vähällä vaivalla. Merkittävää on myös, että heidän järjestelmänsä ottaa aikaisemmin hankitut laitteet huomioon ja että sitä voi laajentaa muidenkin edustajien tuotteilla. Heidän asiantuntemustaan on tuottaa tällaisia palveluita ja laittaa yhteispeli laitteiden välillä toimimaan”, Jarmo Seuranen kiittää.

Aleksanterin kirkosta lähetettyjä konsertteja, jumalanpalveluksia ja Tuomasmessuja voi seurata suorina tai jälkilähetyksinä kirkon oman Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan YouTube-kanavan kautta.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Jumalanpalvelus vaivattomasti verkkoon

Tekninen asiantuntija Risto Lehikoinen Audico Systemsin Technology & Software -yksiköstä kertoo, että idea kirkoille suunnatusta striimausjärjestelmästä syntyi pari vuotta sitten, kun hän ja osastopäällikkö Santtu Sipilä kiersivät Suomen kirkkoja läpi ja tutustuivat niiden teknisen varustelun tilaan.

”Kirkkojen tekniikka oli monesti aika vanhanaikaista ja riittämätöntä. Ajattelimme, että se todennäköisesti vaikeuttaa sanan levittämistä ja kirkon oppien viestittämistä. Selvisi, että selkeän äänentoiston ja huomaamattoman valaistuksen rinnalle monet seurakunnat kaipasivat myös kuvankäyttömahdollisuutta”, Lehikoinen muistelee.

”Tampereen seurakuntayhtymä oli tässä edistyksellinen ja toivoi ensimmäisenä yhtä kameraa Pispalan kirkkoon. Siitä se alkoi. Nyt olemme tehneet AV-remontin ja asentaneet kuvausjärjestelmän jo neljään Tampereen alueen kirkkoon.”

Lehikoinen ja Sipilä alkoivat kehitellä modulaarista järjestelmää, joka voitaisiin yhdistää kirkkojen olemassa olevaan äänentoistoon ja jota kirkon henkilökunnan olisi helppo käyttää. Sen täytyi olla myös laajennettavissa kätevästi. ”Ydinasia oli, että minimissään yksi työntekijä riittäisi ajamaan jumalanpalveluksen tai muun tapahtuman järjestelmän avulla tyylikkäästi verkkoon tai kirkossa oleville näytöille”, Lehikoinen kertoo.

Robottikamera, joita on järjestelmän koosta riippuen kirkossa yleensä 2–5 kappaletta – kääntää linssiä ja vaihtaa kuvakulmaa sitä mukaan missä milloinkin tapahtuu. Kuva seuraa ääntä alttarilta saarnatuoliin ja urkuparvelle. Kuvan oheen tai sen päälle voidaan liittää graafista sisältöä, kuten virsien numeroita, rukouksia ja ilmoituksia tai infotekstiä esimerkiksi kirkon suunnittelusta ja rakentamisesta.

Striimauksessa voidaan käyttää helppoja esiasetuksia tai tarvittaessa pitkälle vietyä automatiikkaa. Kolme tasoa ovat peruskäyttö, edistyneempi käyttö ja ammattilaiskäyttö, jolla innostunut henkilökunta voi päästä jo lähelle televisiolähetyksen monikameraohjauksen tasoa. Järjestelmää voi käyttää iPadilla tai tietokoneella kirkon sivuhuoneesta. Laitteistoa voi ohjata myös etänä. Ongelmatilanteessa Audicon väki saa yhteyden järjestelmään nopeasti etäyhteydellä.

”Järjestelmän kuva on HD-tasoista teräväpiirtoa, kuvasignaali on NDI ja äänisignaali Dante. Kaikki on IP-pohjaista ja kokonaisuus pyörii web-selaimessa ilman erillisten ohjelmien asentamista. Laitteisiin kulkee vain yksi Ethernet-johto, jossa kulkee kompaktisti kuva, ääni ja sähkö. Arvokkaissa ympäristöissä asennusten on oltava poikkeuksellisen siistejä ja huomaamattomia, joten tästä on suuri etu”, Lehikoinen kertoo tekniikasta.

”Voin sanoa, että onnistuimme luomaan hyvän palvelun ja olimme valmiina sen kanssa oikeaan aikaan, sillä nyt poikkeusaikana monet seurakunnat ovat alkaneet lähettää palveluksiaan verkkoon. Ihmiset haluavat seurata jumalanpalveluksia nimenomaan oman paikkakuntansa kirkosta ja heille tuttujen pappien toimittamana.”

______________________________________________________________________________________________________________________________________

TEKSTI Tom Nyman
KUVAT Kuvatoimisto Kuvio