Turun ydinkeskustassa sijaitsevalla kauppakeskuksella ja Audicolla on pitkä yhteinen historia. Edellinen iso yhteisponnistus tapahtui vuonna 2018, kun Hansan langaton mikrofonijärjestelmä ja hätäkuulutusjärjestelmä uusittiin. Nyt viimeisetkin äänentoistoon liittyvät päivitykset on tehty ja vuoroonsa tuli valotekniikan uusiminen vastaamaan nykytarpeita.

Valokokonaisuuteen on ohjelmoitu noin 70 erilaista teemaa eli valotilannetta. Eri vuodenajoille on omat teemansa, joiden lisäksi esimerkiksi Taiteiden yöllä, Hulluilla Päivillä ja pääsiäisellä, eli erilaisilla juhlapäivillä ja ostotempauksilla, on omansa. ”Pilvi on tilan katseenvangitsija ja tunnelmanluoja,”, kuvaa Audicon esitystekniikan ja valon tuotepäällikkö Tapio Järvinen. Hansan valotekniikka on tullut valituksi, asennetuksi, ohjelmoiduksi Järvisen johdolla.Näyttävän kattovalaistuksen lisäksi uudistuksen yhteydessä Hansaan tuotiin uusia kohdevalaisimia, liikkuvia valoja sekä ripustusjärjestelmä trussinostimineen. Nämä tukevat Hansatorin monipuolista tapahtumakäyttöä ja tilan viihtyisyyttä. Ripustussysteemi mahdollistaa tapahtumakohtaisen somistamisen tai lisävalaistuksen helposti.

Audicon asiantuntemuksella Hansaan suunniteltiin ja koottiin myös esitysäänentoisto, joka mahdollistaa pienet keikat torilla ketterästi mutta laadukkaasti. Yleisäänentoistokin palvelee erityisesti kauppakeskuksen kävijää. ”Hansatorin alue on aukea tila, jossa on monta eri tasoa. Nyt kuulutukset ja taustaääni ohjautuvat sinne, missä kuulijatkin ovat ja äänimaisema pysyy kauttaaltaan miellyttävänä”, kuvailee Audico Technologyn myyntipäällikkö Kari Hakkarainen.

Sekä Audicon Tapio Järvinen että Kari Hakkarainen nostavat esiin, että Hansakorttelit on tehnyt poikkeuksellisen isoja satsauksia kauppakeskusviihtyvyyteen. Osa viihtyvyyttä on paitsi miellyttävä taustamusiikki ja mainoskuulutukset, myös turvallisuus. Audico Technology Oy:n kehittämä ja valmistama äänentoisto-, poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmäkeskus Avec G2 kattaa nyt koko Hansakorttelin.

Audico on toteuttanut äänentoiston Hansan turvallisuudesta vastaava AVARN Securityn toimeksiantona. Valojärjestelmän toimitus puolestaan tapahtui osana Hansakortteleiden laajempaa sähköjen uudistussuunnitelmaa, jonka toteutti sähköurakointiliike Saiku. Audico valikoitui omille tonteilleen kumppaniksi aiemman, toimivan yhteistyön vuoksi.

”Audico on toimija, jolla on osaamista Hansan vaatimassa kaliiperissa. Kyse on isoista järjestelmistä, jotka linkittyvät turvallisuuteen, joten toimijan on pakko olla vakaa ja kokenut”, toteaa projektin vastaava yhteyshenkilö, Hansan markkinointipäällikkö Mirva Laaksonen.
Audico on ollut Hansan kumppani niin arkisessa toiminnassa kuin isoissa uudistuksissa. Erityisesti Hansakorttelin Mirva Laaksonen arvostaa Audicon edustamia, jo lähtökohtaisesti hyviä järjestelmiä ja kommunikaation sujuvuutta. Tällä hetkellä valojen ajastukseen ja yhteensovittamiseen liittyvät asiat ovat ainoat, joissa Audicoa tarvitaan, muuten Hansan henkilökunta hoitaa valaisuaan, kuulutuksiaan ja muuta esitystekniikkaansa itsenäisesti. Hansan ja Audicon välillä pidetään yhteyttä pääsääntöisesti etäjärjestelmän avulla.

”Tämänkaltaisissa vaativissa valonohjausjärjestelmissä suositelemme voimakkaasti sitä, että asiakas ottaa käyttöönsä etäjärjestelmämme. Se on tehokkaampaa ajanhallinnallisesti ja näin ollen taloudellisesti”, Audicon Tapio Järvinen summaa. Alkuinvestointi on alle tuhat euroa ja se maksaa itsensä pian takaisin.

”On hienoa, että tällaiseen sisustukselliseen valaistukseen panostetaan. Isossa remontissa se ei ole paljon rahaa, mutta sillä voidaan saavuttaa paljon viihtyvyydessä ja huomion saamisessa!”, Tapio Järvinen innostuu ja kertoo, kuinka on nähnyt kauppakeskuskävijöiden pysähtyvän videokuvaamaan Hansan valoja ostosten lomassa. ”Se on aika hieno homma – ja erottautumistekijä.”

Kuvat: Aatu Heikkonen / Inspiroiva Creative

Teksti: Heidi Backström