Uusinta teknologiaa Alvar Aallon arvokkaassa ympäristössä

Keskusvalvomossa Helsingin Sähkötalossa suunnitellaan ja valvotaan Helsingin Energian voimalaitoksien tuotantoa sekä energiahankintaa muista lähteistä. Sähkön- ja kaukolämmön kulutuksista tehdään ennusteet, jotka perustuvat valvontajärjestelmän mittaustietoihin, lämpötilahistoriaan ja -ennusteisiin. Tuotantosuunnitelmat tehdään arvioidun tuotannon ja kulutuksen mukaan, ja sähköenergiakauppaa käydään päivittäin pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nordpoolissa, tilanteen mukaan.

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli Sähkötalon Helsingin kaupungin sähkölaitoksen käyttöön ja tarpeisiin. Se on valmistumisestaan vuonna 1973 saakka ollut alkuperäisessä käytössä. Maan alla ovat edelleen sähkön ja kaukolämmön tuotannon valvomotilat, sisääntuloaulassa asiakaspalvelutiloja ja yläkerroksissa toimistoja. Sähkötalo on Alvar Aallon kokonaistaideteos, jossa yksityiskohdat sisustusta ja valaisimia myöten on suunniteltu sähkölaitoksen käyttöön. Talo on säilyttänyt yhtenäisen ilmeensä vaikka Helsingin Energia on toiminnassaan soveltanut uusinta tekniikkaa muun muassa valvomo- ja tietotekniikkaratkaisuina.

Tämä oli myös keskusvalvomon päivityksen haaste. Tekniikka tilassa oli vanhentunut ja nykytekniikka tuli sovittaa saumattomasti arvokkaan arkkitehtuurin huomioiden. Valvomon työtilat vaativat arkkitehdiltä luonnollisesti myös ergonomisten aspektien tarkan huomioimisen. Helsingin Energian keskusvalvomossa tilannetta seuraa vuoroinsinööri 24/7.

Electrosonicin (nyk. Audico Systems) haasteena oli tehdä kustannustehokkaasti ratkaisu, joka kestäisi pitkälle tulevaisuuteen. Asiakkaan pääasiallisena toiveena oli uudistaa näytöt vastaamaan nykytekniikan tarjoamaa kuvalaatua ja parantaa työpisteitä näyttöjen paremmalla sijoittelulla. Toiveena oli monen eri signaalilähteen ja järjestelmän informaation tuonti tehokkaasti hallittavaksi kokonaisuudeksi. AMX-ohjausjärjestelmän käyttöliittymä ohjelmoitiin helppokäyttöiseksi ja havainnolliseksi. Näytöiksi valittiin Sharpin täysin äänettömät 65 tuuman LCD-valvomonäytöt, jotka ovat suunniteltu vaativiin 24/7 käyttökohteisiin. Tilassa uudistettiin luonnollisesti myös valaistus. Sähköurakoitsijan toimittama Helvar Digidim -valaistusohjausjärjestelmä integroitiin toimimaan AMX-ohjausjärjestelmän kanssa.

Kokonaisuudessaan valvomo on nyt rauhallinen ja miellyttävä työympäristö. Toimitus sisälsi valvomonäyttölaitteet, ohjausjärjestelmän ohjelmistoineen ja äänentoiston avaimet käteen toimituksena.

”Järjestelmään on oltu erittäin tyytyväisiä ja koulutus on myös varmistanut sen että sitä osataan hyödyntää,” Helsingin Energian valvomopäällikkö Matti Myllymäki kiittelee.

www.helen.fi

Teksti: Audico ja otteita kirjasta Sähkötalo (Helsingin Energia,2005)
Kuvat: Valtteri Kantanen / Electrosonic