Audico Systemsin huollon ja ylläpidon osastopäällikkö Mika Pohja on kotoisin Virroilta. Tampereen ja Viialan kautta hän päätyi kolme vuotta sitten audicolaiseksi ja muutti samalla kirjansa Kirkkonummelle.

”Hektisyys on etelässä tuplalukemissa Tampereeseen verrattuna, mutta se sopii luonteelleni hyvin. Pidän säpinästä ympärilläni ja siitä, että asioihin reagoidaan nopeasti”, Pohja pudottelee puolileveällä murteellaan, jossa on manselaisuudesta mukavia kaikuja jäljellä.

Kuten monet AV-alan osaajat, myös Mika on harrastanut musiikkia nuorempana vakavissaan. Ferdy´s Skerdys -yhtye Virroilta sijoittui vuonna 1993 Rock SM -kilpailuissa neljänneksi ja sai vientikelpoisimman bändin tittelin. Se johti Roskilden festarikeikkaan seuraavana vuonna. Muita menestyjiä kisoissa tuolloin olivat Anssi Kelan Pekka ja Susi -yhtye sekä Absoluuttinen nollapiste.

”Viihdyn työssäni Audicossa mainiosti. Täällä on positiivinen ilmapiiri, joka säteilee talon johdosta alaspäin. Olemme samaa väkeä asemasta riippumatta ja kaikilla on yhteinen palo ja eteenpäin puskeva meininki. Bright-kauppojen yhteydessä saimme firmaan myös uutta osaamista ja erilaista näkökulmaa. Pidän sitä rikkautena ja voimavarana”, Mika Pohja toteaa.

175 heppaa ja nahkapenkit

Huollon päällikkö kertoo, että heidän vinkkelistään AV-ala on muuttunut viime vuosina. Kun suuret näytöt ja lediseinät ovat nyt arkipäivää ja kuva ja ääni kulkevat digitaalisesti ip-pohjaisissa ratkaisuissa, se tuo huollolle haasteita.

”Esimerkiksi kytkimien konfaamiset, laitteiden firmispäivitykset ja kaikenlainen verkko-osaaminen ovat nykyään meillä merkittävässä roolissa. Monilla asiakkaillamme on isoja keskitettyjä järjestelmiä, joita varten olemme kehittäneet valvontasoftan. Se kertoo ongelmatilanteessa asiakkaan it-väelle järjestelmän tarkan kohdan mistä vika löytyy. Silloin he pystyvät ratkaisemaan asian usein itse, mutta tarvittaessa lähetämme apua tietysti nopeasti paikalle.”

Huolto- ja asennushommista kiinnostuneille nuorille Pohja kertoo, että tärkeintä on edelleen oma asenne ja kiinnostus tekniikkaan ja laitteisiin. Myös työkokemuksesta on aina etua. AV-alan ja verkkopuolen koulutusta kannattaa hakea esimerkiksi ammattikorkeakouluista ja AVITAn (Audiovisuaalinen toimiala ry) järjestämistä peruskursseista.

Bassonsoiton ja satunnaisen cover-bändikeikkailun lisäksi Pohjalla on vapaa-ajallaan yksi harrastus yli muiden: Saabit. Autoja on tällä haavaa kolme: yksi päivittäisessä ajossa, yksi tyttären käytössä Tampereella ja vanhin niistä on säilytyksessä Mikan omistamassa tallissa Lempäälässä. Siellä on erinomaiset tilat laittaa vuoden 1984 Saab Aero 900 taas huippukuntoon ensi kesän ajoja varten.

Teksti: Tom Nyman

 


Kuva: Veera Pohja