Kevätpäivä Kangasalla

Kangasala-talon tarjontaan kuuluvat niin klassinen kuin kevyt musiikki, teatteri ja tanssi, kirjallisuus ja kuvataide – lasten ja nuorten tapahtumiakaan unohtamatta. Konserttisalin ja taidemuseon lisäksi talosta löytyvät kunnanvaltuuston ja -hallituksen uudet kokoustilat, jotka varusteltiin modernilla kokousteknologialla ääni- ja kuvasiirtoineen.

Valtuustosalissa Televicin äänestys- ja puhejärjestelmän keskusyksikkö ohjaa yli viidenkymmenen Confidea-kokousmikrofonin kokonaisuutta tallennusjärjestelmineen. Kuvapuolesta huolehditaan Panasonicin videotykeillä ja robottitarkkailukameroilla.

Audicon AV-urakkaan sisältyi myös kunnanhallituksen kokoushuoneen varustaminen sekä koko talon digital signage -infojärjestelmä näyttöineen.

Kasvualustaa kulttuurille

Talon esitys- ja tapahtumatekniikan käyttöönotosta vastaava Heikki Mäenpää on tyytyväinen Kangasalan kulttuurikorttelia täydentävän talon avaamista tulevaisuudennäkymistä. Kangasala-talon valmistuminen luo merkittäviä kasvumahdollisuuksia paikalliselle kulttuuriteollisuudelle ja toisaalta mahdollistaa jopa kansainvälisten esitysten tuomisen paikkakunnalle.

”Talo kokoaa yhteen toimintoja, joita on aiemmin yritetty toteuttaa eri puolilla koulujen juhlasaleista alkaen. Nyt meillä on kokonaisuus, joka toimii, vaativammissakin produktioissa!”

Talon ylpeys on noin 300-paikkainen Kangasala-sali, jonka esitys- ja AV-tekniikan Audico toteutti valaistuksesta äänentoistoon ja videosta ohjausjärjestelmiin. Tila muuntuu konserttisalista kokouskäyttöönkin, jolloin esitystekniikka voidaan näppärästi ohittaa AMX:n ohjausjärjestelmällä. Salia on tarkoitus käyttää myös elokuvateatterina, joten se varusteltiin tarkoituksenmukaisella järeällä videotykillä.

Surroundia saliin

Audicon projektipäällikkö Mika Oeschin mukaan yhteistyö niin asiakkaan kuin suunnittelusta vastanneen Akukon Oy:n kanssa sujui kivuttomasti.

”Äänentoisto saatiin toimimaan todella hyvin, kiitos laadukkaan L'Acoustics järjestelmän ja tilan hyvän akustiikan”, Oesch arvioi.

Kangasala-talon tekniikkatiimin vetäjä Mika Eerola puolestaan jakaa kiitosta Audicon väelle esimerkillisestä yhteistyökyvystä paineen alla ennen avajaisia, ja tiivistää käyttökokemukset valo- ja äänijärjestelmistä ”äärettömän myönteisiksi”.

Saliäänentoisto on Eerolankin mielestä hieno ja akustiikan muutoksiin mukautuva. Lähtökohdiltaan klassisen musiikin esitystilaksi suunniteltu Kangasala-sali taipuu säädeltävän akustiikan avulla myös vahvistettuun musiikkiin. Äänentoistossa päädyttiin L-Acousticsin ARCS-järjestelmään.

”Salin katsomogeometriaan saatiin hurjasti kustannustehokkuutta ARCS:in kolmen nipun pistesäteilijäratkaisulla, joka käyttäytyy summautumisen kannalta kuin linjasäteilijä”, kertoo Audicon Pauli Molnár.

Myös sub- ja fillikaiuttimet, täysimittainen elokuva-surround sekä lavamonitorointi ovat L-Acousticsia.

Äänitarkkaamon DiGiCon SD9-mikseri linkittyy lavamikitykseen D-Rack- ja D2-Rack -yksiköiden kautta. Mittavan langallisen mikrofonikattauksen lisäksi saliin toimitettiin Sennheiserin langaton mikrofonijärjestelmä.

Linjoissa löytyy

Kangasala-salin esitysvalaistusta hallitaan GrandMA2 Ultra Light Silent -konsolilla, johon on oikeaoppisesti verkotettu MA Lightingin digitaalihimmentimet, Nodet ja DMX Boosterit. Etäohjaus onnistuu langattomasti iPad Minin avulla.

”Valopöytä ei lähetä dmx:ää, minkä etuna mikä tahansa verkkoon liitetty MA:n softalla varustettu tietokone voi toimia varmistuksena valopöydän rinnalla”, esittelee Audicon Pikku-Markku Tuominen.

Heittimissä satsattiin erityisesti konventionaaliseen kalustoon: profiilispotteja on katossa parikymmentä, Par-heittimiä viitisenkymmentä. Fresnel-tyyppisiä heittimiä hankittiin ADB:n halogeeniversion lisäksi varsinkin Showtecin Power Spot 9 -lediversiona, joka on värimiksaukseltaan erittäin mielenkiintoinen RGBWA-UV.

”Sekä valolle että äänelle on linjoja enemmän kuin riittävästi ja ne ovat mukavasti eri puolilla salia, mikä tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Sekin puoli on täällä hyvin mietitty”, Eerola kiittelee.

Kuvat: Studio Jukka-Pekka Juvonen