Äänievakuointi edellä

Hämeenlinnaa halkovan kolmostien uusi maamerkki Goodman imaisee ostoksille niin lähempää kuin kauempaa tulevat. Audico toimitti komeaan kauppakeskuksen mittavan taustamusiikki-, kuulutus- ja äänievakuointijärjestelmän.

Goodman-kauppakeskuksessa hyödynnetään monista julkitiloista tuttua Audicon kehittämää Avec G2 -yleisäänentoistojärjestelmää, joka yhdistää saumattomasti viihde- ja kuulutuskäytön standardoituun äänievakuointilaitteistoon. Avec G2:n äänenlaatu, taloudellisuus sekä joustavuus ovatkin erinomaisella tolalla, pitkälti järjestelmän digitaalisen toimintaperiaatteen vuoksi.
”Normaalitilassa järjestelmä huolehtii koko kauppakeskuksen yleisten tilojen taustamusiikista, joka keskuslaitteiston ohjelmoinnin mukaisesti katkeaa esimerkiksi korkeamman prioriteetin omaavaan kuulutukseen – ja pahimmillaan palohälytykseen,” kuvailee Audicon myyntipäällikkö Jyri Hiltunen.

Selvin sanoin

Audicon markkinaosuus EN 54-16 -sertifioitujen hätäkuulutusjärjestelmien kotimaisena toimittajana on merkittävää luokkaa. Goodman-kauppakeskuksenkin valitsema Avec G2 -äänievakuointijärjestelmä liittyy standardien mukaisesti kiinteistön paloilmoitusjärjestelmään ja on lisäksi yhteydessä hätäkeskukseen. Järjestelmän avulla voidaan ilmoittaa hälytyksen syystä ja vaadittavista toimenpiteistä selkeällä viestillä, mikä on hätätilanteessa verrattomasti yksilöidympää ja tehokkaampaa kuin pelkkä hälytyskellojen tai sireenien sointi.

Goodman on Suomen mittapuussa merkittävän kokoinen kohde, jollaista ei polkaista käyntiin joka vuosi. Audicon laitetoimitukseen kuuluvat muun muassa päävahvistinkeskus sekä kahdeksan alavahvistinkeskusta. Kauppakeskuksen 8- ja 24-alueiset kuulutus- ja käyttökojeet ovat varustettu kiinteällä joutsenkaulamikrofonilla, hallintapainikkeilla ja näyttöpaneelilla. Kunkin kojeen avulla hallitaan kuulutuksia ja tallennettujen viestien toistoa, aktivoidaan eri ohjelmalähteitä sekä säädetään alueiden äänenvoimakkuuksia rakennuksen eri osissa. Rinnalla toimii erityinen ”palomiehen koje”, johon on liitetty käsimikrofoni.

Pitkiä vetoja

Laitetoimitukseen sisältyy toista tuhatta pääasiassa IC-Audion valmistamaa EN 54-24 -sertifioitua pinta-, seinä-, katto-, projektio- ja torvikaiutinta, käyttökohteesta riippuen yksi- tai kaksitieversiona ja valkoisena tai mustana.

Goodmanissa taustamusiikin soittolistat linkitetään internetin välityksellä järjestelmän päävahvistinkeskukseen, joka puolestaan jakaa musiikin muun datan tavoin vahvistamattomana audiona paikallisille alavahvistinkeskuksille. Ne vahvistavat signaalin omille 100 voltin siirtojännitteellä toimiville kaiutinryhmilleen, jotka on hajautettu kymmenille alueille.

Toissa kesänä alkanut projekti valmistui tämän vuoden alussa. Audicon urakka Goodmanissa ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä nyt kun käyttäjät ovat asettuneet taloksi, järjestelmää räätälöidään vastaamaan muuttuvia toiveita.

”Ohjelmoimme uudelleen esimerkiksi äänilähteiden reititystä ja kuuluvuutta, kun tietylle alueelle halutaankin kuulumaan paikalliset kuulutukset ja joltain toiselta alueelta pyydetään vaimentamaan kiinteistön taustamusiikki.”

Hiltunen kertoo saaneensa käyttäjältä hyvää palautetta ensimmäisten kuukausien toiminnan aikana.

”Asentajat tulivat ratkaisseeksi isojakin vastaan tulleita haasteita paikan päällä, ja lopputulos on erittäin onnistunut.”

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio Oy