Usein ajoitus on kaikki kaikessa: tänä vuonna kansainvälisen lanseerauksensa saanut, kaiutinteknologian viimeistä aaltoa edustava L-Acousticsin ARCS-mallisto ehti nipin napin vertailukuunteluun, jossa haettiin Kerava-saliin uutta kaiutinkattausta. Kaksivaiheinen, perusteellinen kilpasoitto kaiutinmerkkien välillä päättyi L-Acousticsin valintaan.

Kerava-saliin valittu L/R-pääjärjestelmä koostuu kolmesta A15 Focus- ja yhdestä A15 Wide -kaiuttimesta per puoli, joita tuetaan keskiklusteriksi ripustetulla neljällä KS21-subilla.

ARCS A15 on kokoaluekaiutin, jonka Wide-mallin avauskulma on 30º ja Focuksen 10º astetta – ja mikä parasta, diskanttitaajuksien horisontaalista avauskulmaa voidaan mekaanisesti säätää 70–110 asteen välillä. Tästä ominaisuudesta koitui selvää etua myös takarivejä kohti kapenevassa Kerava-salissa.

Kerava-salin ramppiin asennettiin puolen tusinan X8-kaiuttimen etufilli, jolla tuodaan kuulokuvaa alemmas eturiveissä istuville katsojille. Koko järjestelmää hallitaan neljällä LA4X-prosessorivahvistimella.

Voimaa ja lämpöä

Kerava-salin tekninen tuottaja Mika ”Mylly” Hakkarainen taustoittaa, että salin aiempi järjestelmä edusti parikymmentä vuotta vanhaa tekniikkaa, ja käyttötuntejakin oli takana jo kunnioitettava määrä.

Kerava-salin edellisestä hankinnasta lukien kaiutinteknologia ja -prosessointi olivat tehneet pitkän loikan, ja samalla pop ja rock ovat rantautuneet konserttisalien ohjelmistoon, joten äänijärjestelmään kaivattiin muun muassa aimo annos lisää voimaa, tukevuutta ja alamiddleä.

Valintavaiheessa salissa kävi talon oman väen lisäksi muutama kollegakin kuulostelemassa, ja konsensus L-Acousticsin suhteen oli selkeä. Järjestelmän 15-tuumaisessa pääkaiuttimessa toisto ulottuu hämmästyttävän alas ilman subejakin, ja kaiutinrakenne palvelee hyvin tätä salimuotoa. Voitiin säätää ylimpiin yksiköihin kapeampi avauskulma, jolloin ei tarvitse roiskia ääntä katsomon takaosan seinille.”

Kerava-sali on monitoimitila sanan varsinaisessa merkityksessä, siellä nähdään ja kuullaan esimerkiksi tanssia, teatteria ja konsertteja laidasta laitaan.

”Näillä uusilla kaiuttimilla voi nyt konsertoida kuka tahansa, eikä edes rokkibändin tarvitse harkita omien kamojen tuomista, nyt pärjätään mainiosti talon tarjonnalla.”

Kokemukset uudesta L-Acousticsin kattauksesta ovat olleet Hakkaraisen mukaan erittäin myönteisiä. Kaiutinvalinnan ensimmäisiä kriteereitä oli tasainen kattavuus etupenkistä takariviin asti.

”Lisäksi saimme äänentoistoon voimaa ja lämpöä mitä tarvittiinkin, ja myös erottelukyky on törkeän hyvä. Stereokuvakin on vakuuttava, sen pystyy hahmottamaan vaikka istuu salin toisella laidalla”, Hakkarainen kiittelee.

Kaarteen määrä on vakio

L-Acousticsin myynnistä vastaava Pauli ”Pave” Molnár Audicosta kertoo, että ARCS:in toistoperiaate on Constant Curvature, jolloin kaiutinyksiköiden keskinäisiä kulmia ei muuteta vaan katsomogeometrian mukaisesti suunnitellaan ikään kuin yksi kaiutin, joka Kerava-salin tapauksessa sattuu rakentumaan neljästä palasta.

”Perinteiseen linjasäteilijään verrattuna ARCS-järjestelmässä kaiuttimet lukitaan kylki kylkeen, mikä helpottaa laskentaa ja asennusta, ja tarjoaa äänenlaadullisia etuja, sillä ARCS-nippu käyttäytyy pistesäteilijän tavoin: soinnin tasapaino ei muutu, vaikka ääni etäisyyden kasvaessa vaimeneekin.”

Mika Hakkaraisen mielestä L-Acousticsin uuden ARCS:in myötä äänentoistossa astutaan askel eteenpäin line arraysta.

”A15 on hyvän kokoinen Kerava-saliin, jossa matkaa kaiutinlinjasta takaseinään on vain reilut 20 metriä, eli heittomatka ei ole kauhean pitkä”, Hakkarainen toteaa.

”Ja vaikka A15 onkin yksikkönä massiivisempi, esimerkiksi valomiehet ovat kiitelleet sen muotoa, joka ei tule samalla lailla näkymän tielle, kuin kapeat ja korkeat linjasäteilijäniput.”

Viimeinen silaus

Uutta kaiutinjärjestelmää päästiin asentamaan vasta salin syyskauden jo käynnistyttyä.

”Olen tykännyt tosi paljon yhteistyöstä Audicon kanssa. Tiukasta aikataulusta huolimatta asennusjälki on ollut mainiota, ja toiminta joustavaa: vaikka kausi ehtikin alkaa, saatiin silti puristettua tilaisuuksien väliin aikaa vanhan kattauksen poistoon ja uuden asennukseen.”

Ja kemiat ovat kuulemma pelanneet hyvin myös hankinnan ja asennuksen jälkeen.

”Kuunneltiin pari päivää Paven kanssa kimpassa vaaleanpunaista kohinaa ja viritettiin järjestelmä iskuun”, Hakkarainen hymähtää.

 

Kerava-salin tapahtumantäyteisestä syysohjelmistosta löytyy nimekkäitä vierailijoita Jari Sillanpäästä Sami Hedbergiin.

 

 

Kerava-sali Kerava-sali

 

Mika "Mylly" Hakkarainen Mika "Mylly" Hakkarainen