Eläkelaitos Kevan nykyaikainen talo Helsingin Kaisaniemessä hohtaa arvokkuutta hyvin tehdyn remontin jälkeen. Talon seitsemäänkymmeneen neuvotteluhuoneeseen, auditorioon ja ravintolaan upposi suuri määrä tekniikkaa ja av-laitteita.
Viimeistä piirtoa myöten tyylikäs. Hyvällä maulla sisustettu. Tällaisia laatumääreitä tulee mieleen, kun astuu sisään Unioninkadulla, Kaisaniemen paraatipaikalla sijaitsevan Kevan kahdeksankerroksisen toimitalon aulaan. Keva, jonka nimi oli aikaisemmin Kuntien eläkevakuutus, on julkisoikeudellinen eläkelaitos sekä Suomen suurin eläkevakuuttaja. Sen toiminta perustuu lakiin ja se huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista. Toimitalo itsessään on rakennettu vuonna 2005 ja nyt se on remontoitu kahden vuoden aikana kerros kerrokselta ylhäältä alas. Remontti tuli tiensä päähän elokuussa 2019.
Kevan IT-controller Timo Luhtanen on meitä vastassa mustalla kivellä sisustetussa korkeassa aulassa. Suurissa ikkunoissa roikkuu infonäyttöjä kadulle päin ja aulan odotustilassa komeilee suuri LED-näyttö, jossa pyörii videoteos. Nimenomaan infonäytöillä onkin nykyään tärkeä rooli talon viestinnässä, niin sisäisessä kuin ulkoisessakin.
Luhtanen vie meidät suoraan huipulle eli kahdeksanteen kerrokseen, jonka koko julkisivun täyttävistä ikkunoista avautuu upeat näkymät Kaisaniemen puistoon ja junaradalle. Aiemmin Kevan johtajien tiloina toiminut kerros on nykyään neuvottelutilanteiden keskus. Suomen maakunniksi nimettyjä neuvotteluhuoneita on kaikissa kokoluokissa ja niitä on modernisoitu sisustuksellisesti ja teknisesti.
Näyttöjä, äänentoistoa ja varausjärjestelmiä
Projektimyyntipäällikkö Mikko Tenhunen Audicolta oli yhteyshenkilö Kevan suuntaan koko remontin ajan. Audico on toimittanut ja asentanut av-laitteet Kevan taloon yhteistyössä Lyreco Finlandin kanssa, jolla on KL-kuntahankintojen av-puitesopimus, jonka piiriin myös Keva kuuluu. Vastaavanlaista yhteistyötä Audico ja Lyreco ovat tehneet aikaisemminkin esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoulun ja Uuden lastensairaalan hankkeissa.
Tenhunen kertoo, että Kevan av-projekti piti sisällään sisäiset neuvotteluhuoneet kolmannesta kerroksesta aina seitsemänteen kerrokseen asti, kahdeksannen kerroksen asiakasneuvottelutilat, toisen kerroksen koulutus- ja monitoimitilat, henkilöstöravintolan ja auditorion sekä ensimmäisen kerroksen workshoptilan. Remontissa uusittiin tilojen esitys-ja tilanvarausjärjestelmät ja samalla panostettiin näyttöratkaisuihin, äänentoistoon ja etäneuvottelutekniikkaan. Lähes jokaiseen tilaan asennettiin Barco ClickShare langaton esitysjärjestelmä. Laitteet on asennettu talon uusiin kalusteisiin huomaamattomasti ja sisustukseen sopiviksi.
Keva on ottanut hyvin huomioon uusien laitteistojen käytön opastuksen ja on järjestänyt itse talon sisäisiä käyttökoulutuksia viikoittain sekä videoinut opetusvideoita, joita näytetään talon infonäytöillä. Tästä on ollut suuri apu henkilökunnalle, ja koko uusittu kokoustekniikka on saatu sujuvasti aktiiviseen käyttöön.
Auditorio ja ravintola ylpeydenaiheina
Toisen kerroksen auditorio on laitettu laitteiden ja valaistuksen osalta täysin uuteen uskoon. Auditorio on avara 120-paikkainen sali, joka on sisustettu viihtyisästi ja valoisasti. Ilona Rislan massiivikoivuisista paneelirimoista tehty taideteos Inscribed kiertää auditorion takaseinää puolikaaren muotoisesti.
Täällä järjestetään isommat esitykset ja Skype-kokoukset. Salissa on myös mahdollisia lehdistötilaisuuksia varten otettu huomioon television ja radion tarpeet. Puhujakorokkeen takana on kristallinkirkas 4K-tarkkuuden videoseinä muodoltaan 4x4, joka koostuu kuudestatoista NEC:in 55-tuumaisesta näytöstä. Tarvittaessa se voidaan jakaa myös kahteen tai neljään erilliseen kuva-alaan esityksen tarpeiden mukaisesti.
Auditorion äänet toistetaan videoseinän molemmin puolin sijoitetuilla sähköisesti suunnattavilla Renkus-Heinz IC16-RN pilarikaiuttimilla. Tällä ratkaisulla voidaan ääni suunnata hyvin kapealla kiilalla juuri sinne, missä sitä tarvitaan, jolloin minimoidaan pinnoista aiheutuvat heijastukset. Kahdella kaiuttimella saavutetaan tasainen peitto koko auditorion alueella. Mikrofonijärjestelmän keskiössä on kattoon asennetut seitsemän Biamp TCM-X konferenssimikrofonia, jotka suuntaavat itsensä automaattisesti aina sinne, missä puhuja kulloinkin on. Kuva auditoriosta välittyy kolmen kääntöpääkameran avulla. Kokonaisuus on suunniteltu siten, että älykkäillä teknisillä ratkaisuilla saavutetaan hyvä puheen ymmärrettävyys sekä saliin että etäkokousten kuulijoille, missä ikinä he ovatkaan.
”Ihmiset ovat kiittäneet paljon videoseinän tarkkuutta; ero aikaisempiin projektoreihin ja valkokankaisiin on huomattava. Kattomikrofonit poimivat puheen hienosti joka puolelta salia. Tilaisuudet sujuvat paljon tyylikkäämmin ja nopeammin, kun mikrofonia ei tarvitse salissa siirrellä tai heitellä puhujalta toiselle”, Timo Luhtanen kertoo tyytyväisenä.
Lopuksi astumme auditorion kyljessä sijaitsevaan suureen ravintolaan, jossa talon liki 600 työntekijää syövät ja pitävät kahvitaukonsa. Ravintola on tilana korkea ja näyttävä: seinustaa koristaa violetinvärinen ja koivumetsäaiheinen valotaideteos, pöydistä näkee aina talon viidenteen kerrokseen asti, ja tilan keskipisteenä toimii aito elävä koristepuu.
Ravintolaan on myös asennettu useita näyttöjä ja rakenteisiin sulautuvia kaiuttimia, jotta auditorion tapahtumat voidaan tarvittaessa saada täälläkin näkyviin ja kuuluviin. Kun auditoriossa ei tapahdu, voi näytöiltä seurata esimerkiksi YLE:n uutisia, talon tunnelmakuulumisia ja seuraavan päivän ruokalista.
TEKSTI: Tom Nyman
KUVAT: Kuvatoimisto Kuvio
-
Sopimuskumppani:
Lyreco Finland
-
Sisustussuunnittelu:
Workspace Oy, Nina Kallén
-
Av-suunnittelu:
Audico Systems Oy
-
Av-asennukset:
Audico Systems Oy
-
Videoseinät:
auditorio: NEC
workshoptila: Philips -
Info- ja esitysnäytöt:
Philips
-
Äänentoisto:
Genelec, Renkus-Heinz, Biamp
-
Valaistus (auditoriossa):
Dedolight
-
Tilanvarausjärjestelmä:
Crestron
-
Ohjausjärjestelmä (auditorio ja workshoptila):
Crestron
-
Neuvottelupuhelimet:
Jabra
-
Langattomat esitysjärjestelmät:
Barco ClickShare
-
Skype-kamerat:
AMX