Oulun keskustassa sijaitsevan, osittain vuodelta 1883 peräisin olevan, Kulttuuritalo Valveen sisältä löytyy nykyaikainen esitystekniikan järjestelmä, jonka ominaisuudet vastaavat myös tulevaisuuden haasteisiin.

Monipuolisten MA-Lighting -tuotteiden käyttäjäksi konsertteja, tanssi- ja teatteriesityksiä sekä kulttuurifestivaaleja järjestävässä talossa alettiin vuonna 2011, jolloin uusittiin pääsalin valopöytä. Verkko on rakentunut vuosien varrella tämän ympärille.

Nokkeluus on plussaa verkon rakentamisessa

Valo-ohjausverkkoa laajennettiin reilu vuosi sitten talon omien ammattilaisten suunnitelman mukaisesti. "Yksi lähtökohdista oli tarve yksinkertaistaa, parantaa ja nopeuttaa valo-ohjausta sekä mahdollistaa entistä suuremman datamäärän liikenne verkossa", kertoo vastaava mestari Timo Pirttimaa.

Valosuunnittelun vaatimusten kasvaessa tarvitaan kehityksen kärjessä kulkevia ratkaisuja signaalinsiirtoon ja datan jakeluun. Nykyaikaiset valaistustekniikan laitteet käyttävät valtavasti parametreja, joten IP-verkko on ainoa järkevä järjestelmä ohjauksen toteuttamiseksi.

Valveen valoja ohjataan grandMA2 Light -valopöydällä, joka tarjoaa käyttöön 4096 parametriä – ja verkko mahdollistaa nopean, monensuuntaisen dataliikenteen, hyvän muunneltavuuden sekä liitettävyyden.

Valo-ohjausjärjestelmän vakautta parannettiin luomalla jatkuvasti käynnissä oleva back-up. Full-Tracking -back up taattiin Replay Unitilla (RPU). RPU-unit on mukana valo-ajossa, ottaen välittömästi komennon, jos valopöydän toimintaan tulee ongelmia. MA2-net -ohjausprotokolla takaa myös synkronoidun ja reaaliaikaisen valojen, videoiden ja ledien ajon.

MA-verkko toimii  pääsalissa ja sen esitystoimintaan liittyvissä tiloissa.  Verkkoon kytketään valittu MA-softalla varustettu päätelaite ja signaalia siirretään mahdollisimman lyhyt matka DMX:lla. MA2 2PortNode -muuntimilla tuettuna verkottuminen onnistuu toimintavarmasti.

Estradi on myös teidän

Kaikkiaan Kulttuuritalo Valveen järjestelmä on nyt rakennettu mahdollisimman muunneltavaksi. Se onkin yksi tilavuokrausta tarjoavan sekä paljon vierailevia esityksiä vastaanottavan talon sujuvan toiminnan edellytys: "Meidän on tarjottava monipuoliset puitteet, jotta voimme huomioida erilaisten toimijoiden tarpeet", sanoo Timo Pirttimaa asian tiivistäen ja jatkaa: "Vieraileva valosuunnittelija voi tuoda oman valopöydän mukanaan ja myös se voidaan liittää järjestelmäämme helposti".

Audicon toimittaman sekä asentaman laajennoksen mahdollisuuksista on nautittu nyt reilu vuosi.

 


Kulttuuritalo Valveen vastaavana mestarina työskentelevälle Timo Pirttimaalle Audico on tuttu yhteistyökumppani.

 

Kuvat: Jaani Föhr