Neliöitä on kaikkiaan 9500 ja katsomon kapasiteetti on lähes 2770 henkilöä. Hallin pääkäyttäjälajit ovat futsal, koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy, sulkapallo sekä voimistelu, mutta tilassa järjestetään myös erilaisia messutapahtumia. Harjoituskäytössä on kolme täysimittaista (22 x 42 m) kenttää, jotka ovat erotettavissa toisistaan ääni-eristetyillä väliverholla.

Huomiota ovat saaneet myös modernin hallin tekniset laitteet ja ratkaisut. Audico Systems suunnitteli äänievakuointi- ja äänentoistojärjestelmän yhteistyössä tutun kumppanin, Are Oy:n kanssa, joka toimi myös projektin sähköurakoitsijana. "Palloiluhalli on turkulaisittain harvinainen urakointikohde ja oli tärkeää saada kokenut kumppani mukaan hankkeeseen," sanoo Pekka Suotunen Are Oy:stä.

Suuren hallin tarpeet ulottuvat mikrosta makroon

Järjestelmä rakennettiin kaikki tilat kattavaksi hallin käytävät ja pukuhuonetilat mukaan lukien. Hallin äänentoisto noudattaa samaa konseptia kuin sen kolmiosainen rakenne: tila on jaettavissa kolmeen osaan, joista voidaan jakaa erilliseksi 1/3-lohkot tai vaikkapa 1/3 & 2/3 – ja äänentoistoa voidaan kontrolloida vastaavasti.

Hallin monenlaiset käyttötarpeet ja konseptit asettivat omat haasteensa tekniikalle. Toteutuksessa käytettiin ytimenä  uuden sukupolven Audico Avec G2 digitaalista äänievakuointi- ja äänentoistojärjestelmää  sekä lisänä digitaalista DSP-audio-tekniikkaa (Biamp Tesiraforte AI), jotka tarjoavat runsaasti variaatio- ja hienosäätömahdollisuuksia. Langattomalla ohjauksella toimivaa laitteistoa on myös helppo hallita tilanteen mukaan ja reagoida tapahtumiin kentän reunalta käsin.

"Tablettisovellus, langattomat mikit ja eri alueilta kenttätasosta löytyvät RCA-johdolla toimivat äänentoistopisteet tuovat äänentoistojärjestelmän kaikkien hallin käyttäjien ulottuville. Ääntä pystyy ohjaamaan kätevästi, joko erikseen lohkoittain tai vaikka kaikille kolmelle kenttälohkolle," summaa liikuntapaikkamestari Juha Lehmusvuori. Äänentoistojärjestelmää käyttävät sekä oma henkilökunta, asiakkaat että tapahtumajärjestäjät, joten Lehmusvuoren mukaan hyötyä on erityisesti kätevästä liitännäis-ominaisuudesta: "Asiakkaat ovat voineet ajaa omaa materiaalia järjestelmään läppärin tai kännykän kautta kenttätasosta."

Akustiikan ja äänentoiston hallintaa

Yksi suurten hallien kiinnostavimmista haasteista on akustiikka. Halli toisaalta syö ääntä, toisaalta kaiku on pahimmillaan häiritsevä. Kupittaan palloiluhalliin asennettu järjestelmä tarjoaa hyvän äänenlaadun ja kuuluvuuden ominaisuuksia testattiin huolellisesti ennen käyttöönottoa. Äänen tasaista toistumista hallin eri osissa simuloitiin sekä mitattiin tietokone-avusteisesti, jotta esimerkiksi äänentoistovaatimuksiltaan erilaiset musiikki ja puhe saatiin huomioitua tasapainoisesti.

Katossa hyrisee ja pauhaa RCF-P-sarjan kaiuttimet sekä kaikkiaan kolme 18-tuumaista RCF SUB 8004 -aktiivisubwooferia. Samat kaiuttimet on kytketty paitsi äänentoisto-, myös poistumishälytys- ja turvakuulutusjärjestelmään.

Koska induktiosilmukkaa oli vaikea rakentaa kyseiseen tilaan, esteettömyys ratkaistiin langattomalla järjestelmällä, johon kuuluu henkilökohtaisesti käytettävä pieni laite ja lähetin.

"Kun näin monta laitetta yhdistävä järjestelmä otetaan käyttöön, pian käyttöönoton jälkeen ilmenee usein pari bugia. Ne hoidettiin nopeasti kuntoon. Audicon edustajat osasivat myös avata ja selittää järjestelmään liittyviä standardeja siten, että pysyimme hyvin yhteisellä kartalla,"  toteaa Pekka Suotunen.

 

Kuva: Mika Okko