Rakennuksen koosta pääsee jyvälle, kun kävelee ammattikorkeakoulun sisäänkäyntinä toimivan lasikuution läpi keskelle lounasravintolan kuhinaa. Pöydät, tuolit, vitriinit, linjastot ja erilaiset salaattipisteet täyttävät koko alakerran. Ravintolamaailmassa eli tässä silmämäärin jalkapallokentän kokoisessa tilassa on 900 asiakaspaikkaa. Täällä syövät myös Iskun pääkonttorin väki ja monien muiden kiinteistössä sijaitsevien yritysten työntekijät.

Kaikki ammattikorkeakoulun opiskelijat ja 400 henkilöstön jäsentä toimivat nyt saman katon alla ajanmukaisissa ja tekniikaltaan viimeistä huutoa olevissa tiloissa. Aikaisemmin eri koulutusalat oli ripoteltu viiteen toimipisteeseen Lahden keskustassa. LAMK:ssa voi opiskella liiketaloutta ja matkailua, muotoilua ja media-alaa, tekniikan alaa sekä sosiaali- ja terveysalaa.

Päivänvalo siivilöityy kauniisti 60 vuotta vanhan tehtaan isoista ikkunoista kampuksen kahteen kerrokseen. Koko talon pinta-ala on 75 000 neliömetriä ja ammattikorkeakoululla on käytössään siitä kolmannes.

Kiinteistön omistava Isku kertoo tehtaan remontin maksaneen jopa 40 miljoonaa euroa. Talo riisuttiin aluksi aivan luurangoksi, niin että pystyyn jäivät vain seinät. Sitten mukaan ympättiin moderni talotekniikka maalämpöpumppuineen ja aurinkosähköjärjestelmineen.

Vuorovaikutusta yrityksien kanssa

Ammattikorkeakoulun puolelta uuden kampusalueen prosessia vetänyt ja koordinoinut projektijohtaja Satu Hyökki pyyhkii vielä hikeä otsaltaan, kun kaikkiaan kuutisen vuotta kestänyt mietintä, suunnittelu, remontti ja muutto on ohi. Hän on helpottunut, koska opiskelijat ja muu kampusyhteisö ovat ottaneet uudet tilat ja ratkaisut innostuneena vastaan.

”Tässä matkassa on ollut aikamoisia mutkia välillä, mutta uskallan jo sanoa, että onnistuimme hienosti siinä, mitä tavoittelimme”, Hyökki nyökkää.

 ”Halusimme nykyaikaisen oppimisympäristön, jossa on avointa, julkista ja yksityistä tilaa. Sellaisen joka toimii tarvittaessa vaikka 24/7. Vuorovaikutus ammattikoululaisten ja yritysmaailman kesken on myös ainutlaatuista. Siitä syntyy varmasti monia mielenkiintoisia projekteja”, Satu Hyökki uskoo. LAMK:n ja Iskun jälkeen kiinteistössä on vielä lähes kolmannes vapaata tilaa, jota vuokrataan yrityksille.

Suurten, pienten ja monella tavalla muunneltavien opetustilojen lisäksi koulussa on erilaisia paikkoja ja pisteitä opiskelijoiden oleskelulle, tapaamisille ja tiimityölle. Opiskelijat pitävät talossa myös baaria ja kahvilaa. Vuoden alussa värikkäille ja valoisille käytäville valmistuu vielä kuntosali, ryhmäliikuntatilat ja joogastudio. Kampuksella on oma, opiskelijoiden pyörittämä radioasemakin jota voi kuunnella netissä.

Muuntuva auditorio täynnä tekniikkaa

Audico Systemsin myyntipäällikkö Toni Hämäläinen sanoo työn olleen suurin koulu-urakka missä Audico on tähän mennessä ollut mukana. Audico toimi hankkeessa Lyreco Oy:n yhteistyökumppanina ja alihankkijana.

 ”Pari vuotta sitten, kun kävelin ensimmäisen kerran taloon, ykköskerroksen lattia oli maavarainen eli pelkkää hiekkaa. Pian sain koulun suunnitelmista ja tarpeista sähköpostiini Excel-tiedoston, jonka koko oli 80 megatavua”, Hämäläinen muistelee projektin tavallista isompaa mittakaavaa.

”Talossa on noin sata tilaa, jotka varustimme AV-tekniikalla. Ne koostuvat 48:sta eri tilatyypistä. Teknisessä mielessä talon kruununjalokivi on 600-paikkainen auditorio, joka voidaan jakaa kolmeen eri kokoiseen osaan. Tarpeen tullen se mukautuu vaikka teatterinäyttämöksi tai rocklavaksi”, Hämäläinen kertoo.

Kun olen lähdössä pois puoleensavetävästä talosta, neljän opiskelijan joukko pikkuloosissa näpyttää läppäreitänsä ja myhäilee yhdestä suusta, että parasta uudella kampuksella ovat valoisat ja siistit tilat ja se, että eri alojen opiskelijoita ja henkilöstöä näkee nyt päivittäin.

”Se luo yhteenkuuluvuutta ja mahdollistaa toivottavasti monenlaisen yhteistyön. Täällä viihdytään niin hyvin, että monet pysyvät talossa koko päivän. Siksi täällä on positiivinen kuhina aamusta myöhäiseen iltaan”, he toteavat.

TEKSTI: Tom Nyman
KUVAT: Lahden ammattikorkeakoulu ja Audico