Pilarikaiutin poisti Lakeuden Ristin ääniongelmat

Lakeuden Risti on arkkitehti Alvar Aallon kuuluisimpia töitä. Valkoisine tiiliseinineen, kuparikattoineen ja 65 metrin korkuisine kellotorneineen se on Seinäjoen tärkein matkailunähtävyys ja seudun pääkirkko. Se valmistui vuonna 1960 alueelle, jota kutsutaan Aalto-keskukseksi, koska siellä on viisi muutakin Aallon suunnittelemaa rakennusta kuten kaupungintalo ja kirjasto.

Katedraalimaisessa, liki 50 metriä pitkässä kirkkosalissa, jossa on paikat yli 1200 ihmiselle, puhuttu ääni on peittynyt yleiseen hälyyn ja kaikuun. Kirkossa kävijät ovat turhautuneet tähän ja huomauttaneet asiasta usein vuosien varrella.

Seurakunnan kädet ovat kuitenkin olleet sidotut, sillä rakennus on kirkkolain suojelema, eikä sen rakenteisiin tai akustiikkaan ole saanut tehdä mitään muutoksia. Pienet äänentoistoremontit vuosikymmenten aikana eivät ole parantaneet tilannetta. Ehkä osaamista ei ole ollut riittävästi tai laitteet eivät ole olleet niin hyviä kuin nykyään.

Ei enää kompromisseja

Seinäjoen seurakunnan kiinteistöpäällikkö Juha Tupeli kertoo, että vaiva on ollut niin visainen, että sitä ovat monet yritykset koittaneet ratkoa. Mutta ratkaisut eivät ole olleet seurakuntalaisten mielestä riittävän hyviä.

”Kun kirkkoväki tulee sisään salin perästä päin, silloin käy useimmiten niin että penkit täyttyvät takarivistä eteenpäin. Papin puhetta on ollut pakko vahvistaa sähköisesti, mutta ääni on mennyt kirkon perällä aina aivan puuroksi. Oli korkea aika saada ongelma ratkaistua.”

”Sain tehtäväkseni uusia kirkon äänentoisto muutama vuosi sitten. Projektia sitoivat monet rajoitukset ja pieniinkin muutoksiin piti hakea kannanotto niin Kirkkohallitukselta, Museovirastolta kuin Aalto-säätiöltä. Koska asennettu laitteisto ei parantanut tilannetta tarpeeksi, palkkasimme vielä Akukonin suorittamaan tarkat akustiset mittaukset ja viemään urakan maaliin”, Tupeli kertaa tilannetta.

Akukonin suunnittelija Mikko Joenpolvi ja ääniteknikko Juhani Ahvenvaara järjestivät kirkossa koekuuntelutilaisuuden, johon eri laitemaahantuojat osallistuivat sopivilla kaiutinmalleillaan. Kaiuttimien toisto mitattiin kirkkosalin kahdeksasta eri kohdasta ja pisteytettiin puheen ymmärrettävyys -arvolla (STI, speech transmission index). Lisäksi koeyleisö sai tilaisuudessa arvioida kaikkia kaiuttimia.

Suojellun kohteen haasteet

Sekä mittaustuloksissa että yleisöäänestyksessä selvä ykkönen oli Audicon edustama ICONYX IC24 – yhdysvaltalaisen Renkus-Heinzin digitaalisesti ohjattu pilarikaiutin kolme metriä korkeana mallina. Kaksi tällaista asennettiin kirkon sivuseiniin Akukonin ja Aalto-säätiön tarkasti osoittamiin kohtiin. Kaiuttimien valkoisen värin piti olla sävyltään sama maalarinvalkea kuin kirkon seinienkin. Nämä kaiuttimet suuntaavat puheäänen nyt salin keski- ja takaosaan.

Myyntipäällikkö Ilkka Hilden Audico Systemsiltä kertoo, että Iconyxissä on peräti 24 nelituumaista koaksiaalielementtiä. Jokaisen elementin yhteydessä on kolme pientä diskanttikaiutinta, ja kaikilla 24 kanavalla on oma vahvistimensa ja dsp-suorittimensa.

”Nämä suhteellisen huomaamattomat kaiuttimet ovat parhaimmillaan siellä, missä tarvitaan hyvää suuntaavuutta ja puheenymmärrystä. Niitä on asennettu kirkkojen lisäksi pankkisaleihin, kaupungintaloihin ja auditorioihin. Ne toistavat mainiosti myös klassista ja muuta akustista musiikkia, jos niiden tueksi lisätään subwoofer-kaiutin”, Hilden kertoo.

”Lakeuden Risti on äärimmäinen esimerkki vaikeasta akustisesta tilasta. Koska se on muodoltaan ja pinnoiltaan erikoinen, sen jälkikaiunta-aika on poikkeuksellisen pitkä. Jos akustiikkaa ei voida korjata rakenteellisilla muutoksilla, ainoa vaihtoehto on käyttää teknisiä ratkaisuja. Paha ongelma saatiin nyt pois päiväjärjestyksestä kahdella nykyaikaisella pylväskaiuttimella ja niiden oikealla sijoittelulla”, Hilden sanoo.

Juha Tupeli sanoo, että kun laitteisto oli asennettu ja säädetty kuntoon, muutos entiseen oli selvä perimmäisellä penkkirivillä asti.

”Kiitos Akukonin ja Audico Systemsin asiantuntemuksen ja yhteispelin, puhe kulkee vihdoin ymmärrettävästi ja huomaamattomasti tässä kirkossa. Kirkkoväki on tullut sankoin joukoin sanomaan, että äänentoistoremontti onnistui yli odotusten.”

Teksti: Tom Nyman
Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio