Liikkuvaa kuvaa lediseinälle

Kerro mitä kaikkea Livetek Oy tekee ja pitää sisällään?

”Teemme monipuolisesti erilaisia kuvatekniikan toteutuksia ja laitevuokrausta. Tyypillisiä toteutuksia ovat seminaarien ja yleisötapahtumien kuvatekniikka, erilaiset kameratuotannot, livestriimaukset, kuvaprojisoinnit ja lediseinät. Olen ollut alalla 15 vuotta ja toiminut aikaisemmin toiminimellä. Perustin Livetek Oy:n vuonna 2013 ja työllistän nykyään itseni lisäksi kaksi työntekijää sekä tarpeen mukaan freelancereita.”

Miksi päädyitte hankkimaan Absenin screenin?

”Koska Absen X5 on hyvin kirkas ulkokäyttöön sopiva lediseinä ja sen pikselitiheys on suuri. Siksi sen kuva näkyy kirkkaana ja terävänä myös auringonpaisteessa. Hankkimani LED-seinä koostuu 72 palasta, jotka voidaan yhdistää moneen erilaiseen muotoon, kuten vaaka- ja pystystripeiksi sekä 16:9 -kuvaformaattiin. Lediseinät ovat tulleet jäädäkseen ja ne ovat osa monien tapahtumien tekniikkaa nykyään. Niille on oma paikkansa perinteisten projektorien rinnalla.”

Onko tavallista keikkaa olemassakaan?

”Kahta samanlaista keikkaa ei ole. Monet tapahtumajärjestäjät ovat ymmärtäneet kuvatekniikan merkityksen tilaisuuden visuaalisen brändin luomisessa ja käyttävät sitä erottuakseen muista. Pyrimme tekemään funktionaalisen ja kunkin tapahtuman näköisen kuvateknisen toteutuksen. Jokainen tilaisuus vaatii siksi omat erikoisratkaisunsa.”

Millaisella miehityksellä ja kalustolla lähdette liikkeelle ja kauan laitteiston kasaamiseen menee?

“Teemme sekä suuria että pieniä tilaisuuksia. Pienimmät toteutukset onnistuvat yhdellä teknikolla, mutta suuriin tapahtumiin kuten Nordic Business Forumiin, Slushiin tai Tubeconiin menemme jopa 30 hengen voimin. Silloin laitteistoa on mukana monta kuorma-autollista. Pienet tapahtumat rakennamme samana päivänä, mutta ison tilaisuuden valmisteluun saattaa mennä paikan päällä useita päiviä.”

Tuleeko haastavia tilanteita eteen ja kuinka selviätte niistä?

”Tapahtumatuotantojen yleisin yksittäinen haaste on budjetti. Monia tekniikkaan liittyviä päätöksiä viivytetään viime tippaan kulujen sovittamiseksi tuloihin. Tämä aiheuttaa haasteita erityisesti tilanteissa, joissa asiakas haluaa ratkaisua, jollaista kukaan ei ole vielä tehnyt tai johon tarvittavia laitteita ei ole Suomesta saatavilla. Tekninen toimija pitäisi ottaa projektiin mukaan jo alkuvaiheessa. Laitamme kyllä homman kasaan, vaikka päivän varoitusajalla, koska ongelmanratkaisu viehättää minua sinänsä.

Myös Suomen kelit aiheuttavat yllätyksiä, koska monet sisäkäyttöön suunnitelluista laitteista eivät kestä edes ilmankosteutta. Koitamme hankkia sääsuojattuja laitteita, kuten Absen X5. Sen suljetussa rakenteessa ei ole reikiä eikä tuulettimia, joista vesi pääsisi laitteen sisään.

Monet potentiaaliset ongelmat kaluston kanssa voi välttää pitämällä siitä hyvää huolta. Huollamme omat laitteemme joko itse tai käytämme ne maahantuojilla säännöllisesti. Pölynpoisto ja videoprojektorien kuvanlaadun säätö ovat kaksi tavallisinta toimenpidettä.”

Teksti: Tom Nyman
Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio