Uudet kampukset Helsingin Myllypurossa ja Arabianrannassa sekä Vantaan Myyrmäessä ovat vasta aivan hiljattain avanneet ovensa ensimmäisille tuhansille opiskelijoille, ja Espoon Karamalmin vuoro koittaa elokuussa 2019. Kuhinaa tiloissa riitti jo ennen avausta, sillä Metropolia asetti tilojen rakentamiselle ja käyttöönotolle kunnianhimoisen aikataulun muutaman vuoden sisään. Kaukaa viisaina Metropolian AV-osasto oli tehnyt huolellisen pohjatyön, jotta kaikki näkyy ja kuuluu ajallaan rakennusten sadoissa huoneissa.

AV-tekniikan pilottihanke

"Siitä tulikin sellainen ihmiskoe", Metropolian ATK-palvelupäällikkö Mikko Mäkelä kuvailee AV-tekniikan pilottihanketta, jonka oli määrä kohdistua lähinnä laitteisiin. Metropolian AV-sopimuksen kilpailutus sisälsi erilaisten laite-yhdistelmien sekä toimittajaehdokkaiden tekniikan testaamista käytännössä ja opetuksessa. Kriteerit olivat tiukat. Päätavoitteena olivat muuntojoustavuus, helppous ja vakioitavuus; kantoipa käyttäjä mitä konetta tahansa, kaiken haluttiin olevan yhden piuhan päässä, nappia painamatta. HDMI kiinni – tykki ja kaiuttimet auki.

Yli puolitoista vuotta kestäneen suunnittelun, kokeilun, karsimisen ja kilpailutuksen jälkeen Metropolia teki valintansa. "Audico ymmärsi tarpeemme. Suunnitelma on saatu skaalattua koko taloon", Metropolian AV-suunnittelija Lauri Wilén antaa tunnustusta Myllypuron projektista, joka käsitti yhteensä 85 tilaa luokkahuoneista neuvottelutiloihin.

Onnistuminen edellyttää yhteispeliä

Myllypuron kampuksen käytävät täyttyivät jo luennolta toiselle vaeltavista opiskelijamassoista samalla, kun Audicon asentajat sukkuloivat luokkien välillä. Tarkka koordinointi ja joustavuus joka suuntaan oli näin mittavassa projektissa itsestään- selvyys. Onnistuminen edellytti tiivistä koordinointia Audicon ja Metropolian asiantuntijoiden kesken, ja niin myös tapahtui.

"Yhteispeli asennusporukan kanssa sujui hienosti. Asennukset on tehty hyvin ja siististi."

Jäähyväiset piirtoheittimille – melkein

Myllypuron urakkaan sisältyi muun muassa videoprojektoreita, kosketusnäyttöjä sekä suurempia, 55–86-tuumaisia näyttöjä, yhteensä 149 kappaletta kutakin, sekä äänentoistojärjestelmiä. Luokissa kaiutinparit on kytketty kattoon, jotta toistettu ääni kattaa tasaisesti koko tilan taululta takapulpettiin saakka. Luentosaleissa on myös tekniikka etäopetukselle. Jokainen näyttö ja projektori on etähallittava, mikä on täysin poikkeuksellista tällaisessa mittakaavassa. Näin tuki- ja huoltotyöt voidaan toteuttaa proaktiivisesti: esimerkiksi projektorin polttimo voidaan vaihtaa silloin, kun kannattaa, eikä silloin, kun on pakko.

Audico toimitti AV-tekniikkaa luokkien lisäksi auditorioon sekä kokoustiloihin ja ravintolaan ruokailutiloihin. Nyt auditorioissa voi ohjata tabletilla käytännössä kaikkea muuta paitsi ihmisiä. Heidänkin huomionsa saa toki suunnattua esiintyjään, kun parilla painalluksella puhuja hallitsee projektorin ja näyttöjen lisäksi tilan äänentoistoa sekä valaistusta.

Kauas on siis kuljettu piirtoheittimien poltteesta, joskaan ei tavoittamattomiin. Mäkelä kertoo jo kerran kiikuttaneensa oma-aloitteisesti kaikki 400 Metropolian piirtoheitintä pihalle, mutta muutama
perinteitä vaaliva vaati vielä klassikon käyttöön.

Uudistuminen on silti kirjoitettu isolla Metropolian strategiaan – niin kampusten, toimintakulttuurin kuin digitalisaation osalta. Audicolla on ollut ilo olla mukana tekemässä tavoitteesta todellisuutta.

Miltä näyttää tulevaisuus?

"Audico on valittu toteuttamaan lyhyen ajan sisällä kolme AV-hanketta Metropolialle. "Voi sanoa luotettavaksi toimittajaksi", Mäkelä vahvistaa. Tässä jutussa mainittu määrä kalustoa kattaa vasta Myllypuron ensimmäisen rakennusvaiheen, mutta kolme seuraavaa osaa vasta nousevat. Kuka sitten saakin vastuun tulevissa AV-projekteissa, on niiden mittakaava yhtä kolossaalinen kuin kampus itse. Ainakin yksi toimittajaehdokas on nyt osoittanut, etteivät piuhat mene solmuun tämän kokoluokan hankkeessa.