Elävä monumentti sai arvoisensa silauksen

Kun hotellin ovat aikoinaan vihkineet käyttöön presidentti Urho Kekkonen ja silloinen pääministeri Mauno Koivisto, pitää saman itse-varman linjakkaan tyylin jatkua halki vuosikymmenien. Uudistuminen on hotellibisneksessä oleellista myös markkinassa pysymisen ja oman aseman säilyttämisen kannalta. Asiakkaat odottavat hotellilta elämyksellisyyttä ja mieleen jäävyyttä.

Original Sokos Hotel Presidentin kaksi ja puoli vuotta kestäneiden muutostöiden aikana perusteellisen uudistuksen läpikävivät mm. kaikki talon hotellihuoneet ja kerroskäytävät, sekä kokous-, aula- ja ravintolatilat. Uuden konseptin suunnitteli Paola Suhonen (Ivana Helsinki). Hyvin pian suunnittelun alkuvaiheessa tuli esiin myös ulkovalaistuksen uusiminen.

Brändiviestintää konkreettisista lähtökohdista

Hotellinjohtaja Hannele Laurila kertoo ulkovalaistuksen uudistamisella olleen suuri merkitys brändiviestinnän ja imagon kannalta, mutta uudistamistarpeille oli myös puhtaasti konkreettinen lähtökohta: "Rakennus on melko massiivinen ja ulkovalaistuksella haluttiin saada eloa julkisivuun. Valaistut rakennukset erottuvat edukseen ja haluamme olla elävä osa kaupunkikuvaa."

Valoa Design valikoitui luontevasti ulkovalaistuksen suunnittelijaksi, koska referenssit Sokos Hotels -ketjun kanssa aiemmin tehdyistä hankkeista olivat hyvät. Audicon rooli oli toimia toteuttajana projektissa, johon suunnitteleva taho halusi luotettavan yhteistyökumppanin. Projekti Valoa Designin kanssa oli tähän astisista yhteistöistä mittavin – ja samalla se oli Audicolle kiinnostava hanke kasvavalla toiminta-alueella.

Suunnittelija Paulina Blomström Valoa Designilta kertoo ottaneensa heti huomioon hotellin sijainnin: "Sokos Hotel Presidentti on osa yhtä kansallismaisemaa, samassa näkymässä on mm. Eduskuntatalo. Tämä on otettu huomioon eli arki-ilme ei huuda, vaan kuiskaa pienin nyanssein."

Mutta koska hotellin ilmeeseen haluttiin luoda elävyyttä, valaistuksen muunneltavuus ja valo-ohjaus ovat tärkeässä asemassa. Vuoden kierto on jaettu sesonginmukaisiin ilmeisiin: kevät, kesä, syksy ja talvi saavat omat teemansa, kuten valitut juhlakaudet ja -päivätkin. Hienoviritteinen arkivalaistus muuttuu juhlapäivinä täyteläisemmäksi ja väriloisto saa intensiteettiä.

Valoa Designin projektipäällikkö Marko Kuusisto sanoo olleensa tyytyväinen Audicon tekniseen asiantuntemukseen sekä ohjausjärjestelmien osaamiseen. Arkki-tehtuurikohteiden valaisemiseen tarkoitettu uusi Pharos Controlsin valo-ohjausjärjestelmä antaa mahdollisuuden joustavaan käyttöön, koska se tukee useita ohjausväyliä. Tässä projektissa käytettiin sekä DMX- että DALI-ohjattavia valaisimia ja järjestelmän käyttö sujuu kätevästi:

"Valotilanteiden kalenterointi on kätevä ja nokkela systeemi, joka toimii luotettavasti hotellin arjen apuna. Toisaalta myös manuaalinen ohjaus on mahdollista," kertoo Tapio Järvinen Audicolta ja jatkaa: "Samoin etäkäyttö ja -valvonta hoituvat vaivattomasti Pharoksen oman pilvipalvelun, Pharos Cloudin, kautta."

Elämys toimii läheltä ja kaukaa

Suunnitteluvaiheessa hotellin julkisivua tarkasteltiin lähi- ja kaukonäkymistä. Etäämmältä katsottuna valaituksen on istuttava omalla tyylillään osaksi lähiympäristön kohteita, ja läheltä koettuna sen on oltava viihtyisä ja kutsuva. Yksi osa uudistusta on ollut myös sisäänkäynnin valaistus, johon haluttiin lisää näyttävyyttä.

Viimeistelyt saatiin loppuun huhtikuussa – ja osa valaistuksen tehosta nähdään kunnolla vasta tulevan syksyn pimetessä.