Elämyksiä maan uumenista

Länsiväylän varrelle kohonneessa Outotecin pääkonttorissa työskentelee toista tuhatta yrityksen työntekijää ja alihankkijaa. Outotec valitsi uusien toimitilojensa toisen vaiheen AV-tekniikan kokonaistoteuttajaksi Audicon, joka vastasi paitsi neuvotteluhuoneista ja auditoriosta myös yrityksen näyttelytilasta. Outotecin elämyksellinen Showroom onkin uuden pääkonttorin nähtävyys. Siellä sukelletaan digitaalisen kuvan ja äänen siivittäminä syvälle maan uumeniin ja takaisin. Showroom toimii päivittäin aamusta iltaan, ja tilaa käyttävätkin asiakkaiden ja vieraiden lisäksi myös yrityksen työntekijät.

"Hyödynnämme The World of Outotec Showroomissa AV-tekniikkaa kertomaan luonnonvaroista ja maailman haasteista sekä siitä, miten voimme ratkaista niitä. Tilassa on pisteitä, joissa kerrottujen ja kuvattujen osakokonaisuuksien kautta koostuu Outotecin tarina", esittelee Outotecissa tilan tekniikasta vastaava it-päällikkö Antti Lavi.

Visioista käytäntöön

Audicon tehtävänä oli löytää tekniset ratkaisut Showroomin suunnittelukonsulttina toimineen Pentagon Designin visioihin. ”Aika harvalla yrityksellä on tällaisia tiloja, joiden tekniikkaan olisi panostettu näin paljon. Outotecin Showroomissa päästiin toteuttamaan erikoislaatuista kokonaisuutta,” kertoo Audicon projektimyyntipäällikkö Olli Karisalmi. Projektivastaavana Karisalmi kiittää onnistumisesta kollegoita, kuten toteutusta valvonutta Toni Hämäläistä sekä Audicon tiimiä, joka suunnitteli laitteiden asennuspaikat tulevat huoltotarpeet huomioiden sekä rakensi käsityönä telineet ahtaisiin tiloihin.

Näyttelytilaan on sijoitettu kuusi Panasonicin teräväpiirtoprojektoria, joista osa heijastaa valkokangasmaalilla pinnoitettuihin seiniin ja osa pyöreisiin pöytätasoihin. Pyöreän kuvan muotoiluun käytetään Cooluxin videoprosessoria.

”Katoista joudutaan projisoimaan pöytäpintoihin hyvin läheltä, mikä ratkaistiin lyhyelle välimatkalle tarkoitetulla laajakulmaoptiikalla. Haasteena oli saada projektorit asennettua oikeisiin kohtiin kattoa, joka on täynnä ilmastointikanavia ja muuta talotekniikkaa.”

Projisointiseinien ja -tasopintojen lisäksi näyttelytilassa käytetään suurta LCD-näyttöä esittelemään Outotecin historiaa. Kierroksen lopussa kävijä voi testata tietojaan vastaamalla iPad-kyselysovellukseen.

Muokattava maisema

Showroomin kuvaohjelmoinnin hermokeskuksena toimii Coolux Workstation, jonka sisältämä Manager Pro -softa ajaa esityksen, ja siihen yhdistetyt Cooluxin Compact Playerit siirtävät kuvan projektoreille käskyjen mukaisesti. ”Kymmenestä itsenäisestä sekvenssistä seitsemän menee kuvapisteille ja kolme pelkälle äänelle”, Audicon Sami Rautio näyttää.

Tilan järjestelmä on rakennettu toimimaan automaattisesti, mutta tarvittaessa tilaa voidaan hallita Crestronin AV-ohjausyksikön kautta, joka on varustettu 10-tuumaisella kosketusnäytöllä, Widget Designer -lisäohjelmiston huolehtiessa Crestronin ja Cooluxin rajapinnasta.

Outotecin Showroomin kaltaisessa elämyskeitaassa myös äänimaisemalla on tärkeä osa. Panphonicsin paneelikaiuttimien kohdennettu ääni säteilee niin kapealle sektorille, että sen kuulee vain seisomalla oikeassa kohdassa. Näin pystytään rajatussakin tilassa toteuttamaan monta rinnakkaista äänimaisemaa ilman, että ne häiritsisivät toisiaan.

”Kun hyödynnetään digitaalisuutta tässä mitassa, se sallii rajattoman muokkaamisen. Fyysinen tila on ja pysyy, mutta vaihtamalla esitettävää materiaalia voidaan tilan ilmettä ja tunnelmaa säätää mielin määrin. Sehän avaa vaikka minkälaisia mahdollisuuksia!” Antti Lavi toteaa.

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio Oy