Ravintolapäällikkö Matthew Whitfield kertoo, että vuoden 2018 syksyllä avattuun bistroon haluttiin parasta lautaselle – myös levylautaselle. Äänentoiston kanssa ei tehty kompromisseja. Musiikin tuli säestää paitsi lounastajia ja illastajia, myös muuntautua sulavasti illan tunnelman, esiintyjien ja musiikkigenren mukaan.

Audico toimitti pohjassaan mutkan tekevään tilaa L-Acousticsilta viisi kokoäänikaiutinta sekä subwooferin. Kokoonpano toimii suuremmassakin tilassa, mutta ääni on yhtä mehevä läheltäkin. Katonrajaan, noin neljään metriin sijoitettu kuusikko tottelee Altairin prosessoria. Katto on vuorattu akustiikkalevyillä,  jotka pehmentävät soundia ja ehkäisevät kaikumista.

Vierailevat DJ:t ja muusikot voivat kytkeä soittimensa suoraan järjestelmään. Kunnollisen äänentoiston tähden heitä ei tarvitse maanitella keikalle. Samalla he pääsevät paikalle pienemmin kantamuksin.

Musiikki luo atmosfääriä ja affääriä

Whitfield kertoo, että lounasaikaan ja alkuillasta salissa tarjoillaan esimerkiksi rytmikkäästi rullaavaa 70-luvun soulia. Iltamyöhällä lisätään kierroksia ja desibelejä, kun tuoreemmat elektroniset soundit ottavat tilan haltuun.

Eri genret sekä melodiat, rytmit ja sävelkorkeudet luovat tunnelmaa, joten ne kytkeytyvät suoraan siihen, miten ihmiset havainnoivat ympäröivää maailmaa. Musiikin on todettu vaikuttavan odotuksiin, kokemukseen, mielialaan, sekä tiloissa vietettävään aikaan. Koska reaktiot ovat niin henkilökohtaisia ja usein alitajuisia, jokaisen maailmassa äänitetyn rallin tarkkoja vaikutuksia on turha edes yrittää yleistää.

Vaikka musiikkipsykologia on alana kiistelty, tutkittua tietoa on silti yllin kyllin. Vaikutukset ovat merkittäviä. Musiikin tempo, eli nopeus, vaikuttaa suoraan siihen, kuinka vikkelästi ihmiset toimivat ja liikkuvat. Esimerkiksi tavarataloissa rauhallinen musiikki kannustaa viipymään pidempään.

Myönteisiä mielleyhtymiä ruokkiva musiikki mahdollistaa positiivisen suhtautumisen tuotteeseen, jota ihminen on parhaillaan hankkimassa. DJ:n ammattitaito mitataan juuri ravintolan tanssilattialla. Kuinka maksimoida heiluvien lanteiden määrä, kun musiikkimakuja on monia? Miten reagoida, kun liike lattialla lakkaa? Kuuluisimmilla tirehtööreillä tätä ongelmaa ei toki ole, sillä ihmiset tulevat heitä varta vasten kuulemaan.

Klassista musiikkia on tutkittu paljon. Kahvilaympäristössä ihmisten valinnoissa painottuvat ruoka-annokset jousien sahatessa, vastaavasti pikkupurtavat ja virvoitusjuomat tekevät paremmin kauppansa, kun populaarimmat sävelet raikaavat. Klassinen musiikki saa ihmiset myös valitsemaan kalliimpia viinejä, mahdollisesti koetun ylevyyden tai laadun ajamana.

Ääniaallot yli aaltojen

Keväällä 2019 Harju8:n ihmistulvat vaihtuivat hetkeksi perinteisempään. Helsinginkadulla pamahtanut kaukolämpiputki syöksi sisuksensa ympäröivien korttelien uumeniin. Ravintolan alakerran kabinetti äänentoistoineen sai osansa. Parhaatkin aktiivikaiuttimet muuttuvat sangen passiivisiksi, kun ympärillä on puolitoista metriä vettä. Tätä kirjoittaessa tilaa kuivataan, mutta varmaa on, että kellarista kajahtaa vielä.

Sillä musiikki on pysäyttämätön voima. Se vaikuttaa joka päivä siihen, miten koemme tilat ja tilanteet, joissa olemme. Taustamusiikki on terminä ristiriitainen. Se ei koskaan jää vain taustalle.