Jyväskylä kutsutaan valon kaupungiksi, mutta samalla ”Valon kaupunki” on myös kaupunkivalaistuksen kehittämishankkeen nimi, jota Jyväskylän kaupunki koordinoi. Hankkeen avulla on tarkoitus luoda turvallinen ja viihtyisä sekä samalla energiaa säästävä ympäristö kaupungin asukkaille, yrityksille ja vierailijoille. Siksi uusinta valaistustekniikkaa hyödynnetään kaupungin infrastruktuurissa ja Jyväskylässä onkin jo yli sata pysyvää valaistuskohdetta, joihin lukeutuu muun muassa siltoja, taideteoksia ja julkisivuja.

Valo on myös oleellinen osa Sairaala Novan kokonaisuutta. Katseemme kiinnittyvät tällä kertaa sairaalan metalliseen julkisivuun. Näyttävän julkisivun metallisiin osuuksiin on piilotettu saksalaisen Schnick-Schnack-Systemsin LED-profiileja. Niiden avulla on julkisivuun luotu sairaalan ulkopintaa kauniisti korostava taiteellinen julkisivuvalaistus. Sen on suunnittelut suomalainen Lighting Design Collective. Lisätietoja: Jari Vuorinen, +358 40 524 3616 

Audico toimitti ja asensi julkisivuvalaistuksen, joka toteutettiin Schnick-Schnack-Systemsin Custom Outdoor Profile -valaisimilla. Valaisimissa on RGB-värisekoitus ja niiden pikseliväliksi valittiin 100 mm. Valaistuksen sisältö luodaan Skandal POET -mediaserverillä, jonka kuvasignaali ohjataan valaisimille Pharos Architectural Controlsin VLC-sarjan valo-ohjaimella.

Julkisivuvalaistuksen tarkoitus on olla osa sairaalan jokapäiväistä elämää. Se herättää julkisivun rauhallisesti henkiin ja pehmentää sairaalamiljöön näkymää. Viihtyisyys ja turvallisuuden tunne ovat olleet avainasemassa, kun julkisivun valaistusta suunniteltiin. Luonnon ja veden teemat ovat läsnä sairaalan ulkopinnassa, ja valaistuksen saa muokattua tukemaan eri vuodenaikoja, tilaisuuksia ja juhlapyhiä.

Kuvat: Inspiroiva Creative/Aatu Heikkonen
Video: Inspiroiva Creative