Nykyaikaisen valvomon kivijalka on operaattorin työpiste, joka on usein erikoisvalmisteinen vankka työpöytä. Se on erityisen helppokäyttöinen ja samaan aikaan hyvin varusteltu . Hiirellä ja näppiksellä työntekijä pääsee käsiksi kaikkeen tarpeelliseen. Näytöt sijaitsevat lähellä tai kauempana. Muuta ei tarvita. Tietojärjestelmät ja -laitteistot voivat sijaita toisaalla, jopa fyysisesti aivan eri osoitteessa.

Työskentelytilan ergonomiaan kiinnitetään paljon huomiota, koska oikein suunniteltu työtila parantaa työntekijän valppautta, keskittymistä ja turvallisuutta. Entä valvottavan tilan turvallisuus? Se on kaikissa valvomoissa niin tärkeässä roolissa, että sen suunnittelu ja toiminnan varmistaminen kannattaa antaa tehtäväksi ammattilaisille.

Valvomoita käytetään esimerkiksi liikenteenseurannassa, sairaaloissa ja tilannekeskuksissa; samoin teollisuudessa tehtaiden ja laitosten tuotannossa, prosessinohjauksessa ja kulutuksenseurannassa. Suuret kiinteistöt, kaupat ja kauppakeskukset seuraavat monin tavoin toimintaansa ja hyödyntävät kameravalvontaa tiloissaan.

Audico tuottaa muun muassa verkkopohjaisia valvomojärjestelmiä, joissa kaikki tapahtuu reaaliajassa. Operaattori saa omalla työpisteellään näkyviin kokonaistilannekuvan yhdeltä tai useammalta näytöltä. Dynaaminen KVM-teknologia (keyboard, video & mouse) mahdollistaa sen, että yhdellä hiirellä ja näppäimistöllä hallitaan kaikkia järjestelmään kytkettyjä laitteita – turvallisesti.

Sähköistetty operaattoripöytä sopii sekä istuma- että seisomatyöhön. Kaapeleille on omat kulkureittinsä eikä työpöytä täyty laitteista, koska tietokoneet sijaitsevat toisaalla. Järeä ja turvallinen pöytä saattaa painaa monta sataa kiloa, ja se asennetaan kiinteästi paikalleen. Sähköpöydissä on useita eri muistipaikkoja, joten käyttäjä saa aina työhön kirjautuessaan haluamansa työkokonaisuuden ja tilannekuvan näkyviinsä. Henkilökohtaiset ergonomia-asetukset säätyvät kohdilleen nopeasti ja tarvittaessa automaattisesti.

Seuraava trendi ja harppaus eteenpäin on todennäköisesti valvomoiden huimasti kehittyvä näyttötekniikka. Teräväpiirtoiset LED-seinät mullistavat seurannan tehon. Kristallinkirkkaat näytöt ja alati nopeutuvat tietoliikenneyhteydet tuovat eteemme informatiivisen, todenmukaisen ja jopa kolmiulotteisen ympäristön.

Ota yhteys Audicoon, kun tarvitset apua tai päivitystä valvomoasioihin. Meillä on huippuluokan resurssit tarjota tarpeisiinne räätälöity, sopivin laitteisto. Asennustiimimme koostuu alan parhaista ja kokeneista ammattilaisista. Ylläpito- ja huoltosopimuksemme turvaavat valvomonne toiminnan esimerkiksi kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä.

TEKSTI: Jukka Oksanen, Audico Systems Oy, projektimyyntipäällikkö/valvomoratkaisut