Valoa pimeyteen - Tampere talon ulkovalaistus

Erityisesti meidän pimeässä maassa asioiden kauneus usein kätkeytyy pimeyteen. Arkkitehtuurivalaisun tehtävä on paljastaa yksityiskohtia, muotoja ja saada tilat syttymään.

Strategisesti hyvin sijoitettu valaistus voi korostaa kaiken tyyppisten rakennusten ja rakenteiden ulkonäköä. Arkkitehtuurivalaisu antaa valosuunnittelijoille ja arkkitehdeille monia uusia työkaluja. Valaistus lisää uusia ulottuvuuksia, sillä voi korostaa ja piilottaa. Myös väri, värin vaihto ja intensiteetin muutos tehosteina parantavat usein sekä rakennuksien että ympäristön estetiikkaa.

Ulkokäyttöön suunniteltuja korkean IP luokituksen omaavia arkkitehtuurivalaisimia voidaan luonnollisesti käyttää myös sisätiloissa. Ulkovalaisimet on suunniteltu kestämään ympäristön ja sään vaikutuksia.

Myös arkkitehtuurivalaisimet ovat siirtyneet LED tekniikkaan. LED-tekniikalla on monia etuja perinteiseen valaistukseen verrattuna; energiatehokkuus - huomattava energiankulutuksen pieneneminen sekä pitkäikäisyys - LEDit antavat n. 50000 käyttötuntia verrattuna satoja tunteja kestäviin halogeenilamppuihin. LEDit vaativat myös paljon vähemmän huoltoa kuin vastaavat halogeeni tai monimetallilamput.

Italialaisella Studio Duella on yli 30 vuoden kokemus huippuluokan valaistusratkaisujen suunnittelusta ja valmistuksesta valosuunnittelijoiden ja arkkitehtien tarpeisiin. Jatkuvan tutkimuksen ja kehityksen sekä laadukkaiden materiaalien käytön ansiosta StudioDue on saavuttanut kansainvälisesti markkinajohtajan maineen ammatti-ja arkkitehtuurivalaistuksen saralla.

Studio Duen LED Wall Washer, pesurivalaisin Single 20 RGBW on hienostunut ja kompakti, IP67 luokiteltu LED valaisin, jossa on suuri ja tasainen valoteho. Kaikissa Studio Duen heittimissä on laadukas innovatiivinen optinen järjestelmä joka takaa loistavan värien sekoittumisen ja valon kirkkauden. Valaisimet sopivat sekä kiinteään asennuskäyttöön kuin satunnaistapahtumien väritehostukseen.

Vuonna 1990 valmistuneessa Tampere-talossa on tehty laajat- uudistus ja laajennustyöt vuosina 2015- 2017.
Tampere-taloon valmistui viime vuonna uusia kokous- ja monitoimitiloja, aulatilat ja -palvelut uudistettiin ja lisäksi aulaan avattiin muumituotteita ja kotimaista designia myyvä Tampere-talo Shop. Ravintolatilat olivat viime vuonna rakenteilla ja valmistuivat tämän vuoden puolella. Taloon avattiin helmikuussa à la carte -ravintola Tuhto. Toiminnallinen uudistushanke saa huipennuksensa 17. kesäkuuta, jolloin Tampere-talossa avataan maailman ainoa Muumimuseo. Erimuotoisia tiloja on tullut lähes 3000 m2 lisää.

Tampere-talo on aina hyödyntänyt valaistusta julkisivussaan, sitä on pidetty kaupunkikuvallisesti tärkeänä. Aikoinaan rakennuksen väripesut tehtiin perinteisillä kalvoilla, mutta luonnollisesti paljon työtä vaatinut, pari viikkoa kerrallaan kestävä ratkaisu ei ollut toimiva. Valaisimet ovat sittemmin uudistettu DMX ohjattavaksi, RGB säädettäviksi ja talon ohjausjärjestelmään sopiviksi.

Uusien rakennusosien myötä ulkovalaistusta lähdettiin uudistamaan keväällä 2016. Ja se tehtiin perusteellisesti. Lukuisia valaisimia testattiin ja arvioitiin sekä talon oman valotiimin että laajennuksesta vastanneen rakennusurakoitsijan että sähköliikkeen voimin. Vaatimuksena oli että ohjauksen tulisi toimia samalla järjestelmällä kuin aikaisemmin ja olla luotettava, ympäristöystävällinen energiapihi sekä helppokäyttöinen.

Haimme valaisinta joka toimisi sekä uusien osien valaisuun että korvaavaksi vanhoille tiensä päähän tulleille valaisimille. Studio Duen valaisimet osoittautuivat turvalliseksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Valaisimet antavat puhtaat värit sekä tasaisen valovoimakkaan valon julkisivuun, kertoo talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

Brändiväri sininen puree Tampere-talon valkoiseen seinään. Ensi-iltoja ja tapahtumia varten on aina pyritty luomaan tunnelmaa julkisivuun pimeään aikaan. Jatkossa vaikkapa Joulun revontulet ovat entistä helpommat toteuttaa uusilla dmx -ohjatuilla valaisimilla.

Kuva: Ari Korkala