Ukonniemen iso urakka

Kun kaupunki päätti siirtää pesäpallokentän pois kaupungin keskustasta, urheiluväki toivoi uuden kentän paikaksi Ukonniemen ulkoilualuetta. Muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsivat jo jäähalli ja jalkapalloilijoiden talviharjoitushalli.

Uudelle urheilupaikalle haluttiin käyttöä myös talveksi, joten samoille sijoille suunniteltiin hiihto- ja ampumahiihtostadion. Imatran YH-Rakennuttaja Oy aloitti maansiirto- ja rakennustyöt viime vuoden alussa, ja valmista oli marraskuussa, jolloin pidettiin avajaiset.

Kunnolla stadion sai tulikasteensa hiihdon SM-kisoissa tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Seuraavakin iso kansallinen koitos on jo näkyvissä: pesäpallon Itä–Länsi-ottelu pelataan Ukonniemessä itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Kokonaispaketti ratkaisi

Käyttöteknikko Jarmo Jäppinen Imatran kaupungilta piti projektin lankoja käsissään ja huolehti, että kunkin lajin kilpailijoiden ja katsojien tarpeita kuultiin etukäteen.

”Kysyimme eri lajien edustajilta, mitä tarvitaan. Riittävä valaistus oli selvä vaatimus, ja lisäksi nousivat esiin kaksi asiaa: selkeä, koko alueelle kantava äänentoisto puheelle ja musiikille sekä nykyaikainen kirkas videotaulu”, Jäppinen kertoo.

Kaupunki kilpailutti laitetarjoajat, ja Jäppisen mukaan Audico Systems valikoitui toimittajaksi kokonaisvaltaisen paketin ansiosta. Siihen kuuluivat äänentoisto, videoseinä, valot ja kaapeloinnit. Audicon esittämä lista aikaisemmista töistään eli vertailukohteista teki myös vaikutuksen Imatran päättäjiin.

”Annan Audicon ammattilaisille täydet pisteet siitä, että sormi ei mennyt missään vaiheessa suuhun. Saimme sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa nopeat vastaukset kysymyksiin ja ratkaisut ongelmiin. Myös laitteiden asennus ja loppukäyttäjäkoulutus sujui heidän johdollaan mallikkaasti”, Jarmo Jäppinen sanoo.

Rakennuttaja Henry Tapiola YH-Rakennuttajista kertoo, että urakka oli iso. Parin jalkapallokentän kokoisen tasaisen alueen laidalle rakennettiin katettu katsomo kahdelle tuhannelle ihmiselle. Kattamattomia istumapaikkoja on 1100. Väliaikaisten lisäkatsomojen avulla alueen istumapaikkakapasiteetti voi kasvaa viiteen tuhanteen.

Tapiola on vaikuttunut alueen äänentoistosta. Hän on kuullut katsojilta pelkkää hyvää palautetta siitä.

”Ääni kuuluu mainiosti katsomon joka kolkkaan ja myös kentälle eli koko alueelle. Sekä puhe että musiikki erottuvat hyvin nykyaikaisista kaiuttimista ja kuulostavat täyteläiseltä. Äänentoisto on toista luokkaa kuin mihin ulkourheilupaikoilla on aikaisemmin totuttu”, Tapiola kiittelee.

Ukonniemen stadionin äänentoiston on suunnitellut Audico Systemsin Ilkka Hildén. Se on toteutettu yhteensä 30:llä RCF:n ulkokäyttöön suunnitellulla koaksiaalikaiuttimella, jotka on ripustettu katsomorakenteisiin ja valaisintolppiin.

Tekniikan kruunaa kirkas ulkonäyttö

Rakennusvaiheen sähköurakoitsijana toimineen Etec Automationin työnjohtaja Anssi Sarvi kertoo, että alueen sähkövedot ja johdotukset kulkevat piilossa putkissa ja kaapelikaivoissa.

"Sopiviin paikkoihin on vedetty sellaiset varaukset, että järjestelmä on helposti laajennettavissa, jos alue jatkossa suurenee tai AV-laitteiston määrä lisääntyy.”

Viimeisenä palasena Ukonniemen stadionin tekniikkaan liitettiin nykyaikainen LED-ulkonäyttö. 60 neliön (10 x 6 metriä) kokoinen Absen X16 asennettiin kentälle kahden tolppajalan varaan niin, että näytön alareuna on neljän metrin korkeudessa. Laitteen optimaalinen katsomisetäisyys on 16 metriä, mutta kuva loistaa kirkkaana kentälle ja katsomoalueelle, koska näytön 10 000 nitsin valoteho on paljon tavallista suurempi.

Melkein valitsimme pienemmän mallin, koska näyttö tuntui vielä suunnittelupöydällä liian isolta ja rahat olivat tiukilla projektin loppusuoralla. Mutta pisteet laitetoimittajalle siitä, että Audicon Petteri Partinen tiesi tämän suuremman videotaulun olevan juuri oikean kokoinen Ukonniemen stadionille. Hintaero pienemmän ja suuremman mallin välillä ei ollut lopulta suuri.
Nyt meillä on kaikki mitä tarvitsemme, eikä mitään turhaa”, Jarmo Jäppinen summaa lopuksi.

Teksti: Tom Nyman
Kuvat: Kuvio Oy