Helsingin ydinkeskustassa, Senaatintorin kupeessa sijaitseva Kiseleffin talo on toiminut parin vuosisadan varrella muun muassa Stockmannina ja poliisiasemana. Nyt se palvelee helsinkiläisiä luovan työn ja hyvän elämän kaupunkikeskuksena. Elokuussa auennut Sofia Future Farm kätkee sisäänsä yhteisöllisen toimistotilan, teesalongin, viinibaarin, kuusi erikokoista kabinettia sekä kaksi ravintolaa. Jokainen tiloista ja toiminnoista on suunniteltu palvelemaan luovan työn tekijöitä sekä kaupunkikulttuuriin aktiivisesti osaa ottavia vapaa-ajanviettäjiä.

Sofia Future Farm, tuttavallisemmin Sofia, on kaupunkikehitys- ja sijoituskonserni Töölö Urban Oy:n tuorein konsepti, joka pyrkii luomaan tilan ja yhteisön, jossa työ ja vapaa-aika voivat muodostaa toisiaan täydentävän, toimivan kokonaisuuden. Töölö Urban -konserniin kuuluvat Sofian lisäksi Helsingissä sijaitsevat Kulttuuritehdas Korjaamo, Allas Sea Pool sekä talvisin Rautatientorin Jääpuisto.

”Taipuisat,” kuvaa tapahtumatuottaja Katri Hyvärinen Sofian vasta remontoituja tiloja. ”Sofia Bistro esimerkiksi toimii päivällä lounasravintolana ja illalla konserttisalina. Klubitilan puolella voi puolestaan olla aamusta vaikkapa konferenssi ja iltapäivällä firman bileet.” Tilojen tulee muuntua nopeallakin tahdilla moneksi, myös tekniikan osalta.

Sofian tekninen tuottaja Benjamin Rantanen kuvailee valittua av-varustelua laadukkaaksi ja visuaalisesti hyväksi. ”Sofian audiovisuaalisessa kalustamisessa on saanut käyttää ammattitaitoa ja mielikuvitusta tilojen erityispiirteiden vuoksi. Kiinteistö on museoviraston suojelema, joten esimerkiksi kiinteitä ripustuksia täällä ei voi käytännössä tehdä lainkaan.”

Audico on konsultoinut valinnoissa ja toimittanut Sofian tiloihin huipputason äänentoistojärjestelmät ja sähköiset kyltitykset. Myös kabinettien yksinkertainen neuvottelutekniikka on suunniteltu palvelemaan niin Sofian yhteisöön kuuluvia toimijoita kuin vierailevia vuokralaisiakin. Ainutlaatuista empiremiljöötä on kunnioitettu, mutta samalla on tietoisesti luoto dynaamista ja mahdollisuuksia ruokkivaa tunnelmaa.

”Audico on suunnitellut aikanaan Korjaamon tekniikan ja kokemuksesta tiedämme yhteistyön toimivaksi, joten sitä haluttiin jatkaa Sofiassakin.” Benjamin Rantanen pitää Audicon vahvuutena paitsi asiantuntijuutta, myös nopeaa reaktiokykyä sekä asennetta. ”Jengi on mukavaa ja ymmärtää, että välillä hommia joudutaan tekemään kiireellä ja kellon ympäri.” Audicolta Sofian yhteyshenkilönä toimi Ilkka Hildén, jota Rantanen kuvaa lähes taikuriksi. ” Meillä meni suunnitelmat näyttöjen sijoittelun osalta uusiksi päivää ennen avajaisia ja tarvitsimme todella nopeasti uudet kiinnikkeet niille. Oikeanlaisia ei löytynyt koko Suomesta, mutta jostain Ilkka ne meille taikoi ennen ovien avaamista.”

Molemmat kaupunkikeskuksen tuottajat, Katri Hyvärinen ja Benjamin Rantanen, kokevat valitun teknisen kattauksen toimivaksi suhteessa tilaan. Audiovisuaalisten ratkaisujen merkityksen Sofiassa Benjamin Rantanen näkee ennen kaikkea mahdollistajana: ”Sen pitää sujuvoittaa tekemistä, olla helppoa ja toimia. Parhaimmillaan tekniikka tukee onnistuneita palavereita ja mahdollistaa ikimuistoisia taide-elämyksiä.”

 

                

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio Oy