Moderni kulttuuri kohtaa historiallisen miljöön uudessa valkoisessa salissa

Ovet auki klassisten seinien sisälle

Valter Jungin piirtämä, vuonna 1925 valmistunut Valkoinen Sali on ainoita ehjänä säilyneitä aikakautensa juhlatiloja Helsingissä. Sali on toiminut vuoteen 2016 asti ainoastaan tilauskäytössä. Nyt Salin ovet avautuvat kaupunkilaisten arkeen ja juhlaan Ville Tikkasen ja Alvar Tallskogin johdolla.

Keväällä 2015 Torikortteleita hallinnoiva, Helsingin kaupungin tytäryhtiö Suomen Leijonat Oy järjesti avoimen haun, jossa etsittiin uutta vetäjää Valkoiselle Salille. Haettiin toimijaa, joka avaisi Salin ovet ja kehittäisi kauniin salin aidosti kaupunkilaisten arki- ja juhlakäyttöön. Kilpailun voitti kolmen kaupunkikulttuuriin intohimolla suhtautuvan miehen teknologiaa ja yhdessäoloa yhdistävä konsepti.

Visiona teknologisesti johtava tapahtumatila

”Visiomme on, että pitkällä aikavälillä Salista tulisi muotoutumaan omanlaisensa Tavastia - urbaanin kulttuurin pyhättö, josta tulee niin kiistaton instituutio, että se pystyy seilaamaan erilaisten trendien yläpuolella, muuten epävakaiseksi tunnetulla ravintola-alalla. Kuitenkin samalla jatkuvasti uudistuen ja edelläkävijänä pysyen.” Näin Valkoisen salin uudet isännät listasivat tavoitteitaan keväällä 2015 Helsingin kaupungille lähettämässään suunnitelmassa.

Tavoitteet olivat korkealla myös tekniikan suhteen. “Tavoitteenamme oli, että Valkoisessa Salissa voisi videomappauksen kautta olla haluttaessa, vaikka joka ilta erilainen ilme ja maailma. Ideana on luoda tapahtumatila, jossa olisi Pohjoismaiden teknologisesti monipuolisin tekniikka käytössä video- ja valokaluston suhteen,” kertoo yksi Salin kolmesta isännästä, kaupunkikulttuuriaktiivi Ville Tikkanen kesällä 2016.

Vanhan ja suojellun tilan realiteetit

“Virtuaaliteknologialla ja videomappauksella voisimme viedä juhlaväen, vaikka Brasilian rannoille tai Siperian aroille,” djnä ja videomappauksen Suomen-pioneerinakin tunnettu Ville Tikkanen haaveilee. Visioinnin ja Valkoisen salin kokonaisvaltaisen remontin jälkeen realiteetit ovat iskeneet suunnitteluun mukaan.

Valkoisessa salissa oli tehty ennen uusien vetäjien valintaa täysremontti. “Valkoinen Sali on suojeltu kohde, joten yllättävän pienetkin muutokset voivat olla hankalia,” Tikkanen kuvailee ja kertoo, että esimerkiksi projisointien haasteeksi ovat osoittautuneet salin kattokruunut, joita ei voida poistaa kiinteistön omistajan määräyksestä. Lisähaastetta tekniseen leikkiin tuo myös ripustuspisteiden puuttuminen. “Ajatuksesta ei ole vieläkään luovuttu, mutta ensin avataan ovet kaupunkilaisille!”

Kaupunkilaisille kulttuuria, yrityksille kiehtovat puitteet

Uudistunut Valkoinen Sali tarjoaa kaupunkilaisille lauantaisin korkealuokkaisia elektroniseen musiikkiin keskittyviä klubeja. Sunnuntaista keskiviikkoon tiloissa on erilaisten kulttuuritoimijoiden tapahtumia tarjonnan mukaan. Torstait ja perjantait Sali on edelleen yritysten tapahtuma käytössä.

”Meidän oma tuotanto on sellaista mikä meitä inspiroi, mutta tilaa saa vuokrata mihin vain kiinnostavaan,” Tikkanen linjaa Valkoisen Salin tulevaa tapahtumatarjontaa. Yhteensä tapahtumajärjestäjän käytössä on noin 500 neliömetriä yleisötilaa, joka pitää sisällään narikan, ravintolan sekä perinteisen, mutta hyvin varustellun lavan.

Tikkanen ylistää Torikortteleiden johtaja Peggy Baueria ja muuta henkilökuntaa. ”Kaupungin kanssa tekeminen on ymmärrettävästi hidasta. Torikorttelit saa kymmenen pistettä taistelussaan byrokratian tuulimyllyjä vastaan. Kokonaisuudessaan tämä koko projekti on kaupungilta huikea juttu; halutaan jotain erilaista kaupungin tiloihin ja uskalletaan toteuttaa se.”

Audico kumppanina rakentamassa Valkoisen Salin äänimaailmaa

Vaikka visuaalisen puolen haaveista jouduttiin tinkimään Salin avauksen yhteydessä, äänitekniikka sitä vastoin toteutettiin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Salin uudet isännät ovat pitkänlinjan dj-ammattilaisia, joten he tiesivät tarkkaan mitä halusivat ja vähempään kuin parhaaseen ei tyydytty.

Audico valikoi ja toimitti Valkoiseen Saliin kattavasti L-Acousticsin tuotteita. “L-Acoustics edustaa kaiutinjärjestelmien kehityksen terävintä kärkeä ja sen nimi tunnetaan ympäri maailman, kun kaivataan luotettavaa toiminnallisuutta sekä erinomaista äänentoistoa. Valkoisen Salin muuntuviin ja monipuolisiin tarpeisiin tuotteet sopivat täydellisesti,” selvittää Audicolta projektin eri vaiheita seurannut myyntipäällikkö Pauli Molnár.

Äänentoisto, delay ja monitorointi tapahtuvat L-acousticsin tuotteilla, tiskinä on DiGiCon S-21. ”Tällä yhdistelmällä tila on äänentoiston puolesta todella korkeatasoinen ja laitteet kestävät kovaakin kulutusta.” Ville Tikkanen kiittelee Audicon asiantuntevuutta ja ketteryyttä muuttuvien suunnitelmien kanssa.

Tikkasella ja kumppaneilla on viisi vuotta aikaa näyttää kyntensä Valkoisen salin isäntinä. Visioista ei ole puutetta ja usko siihen, että oikeanlaisella, vastavirtaisella ja kiinnostavalla, monipuolisella ohjelmalla yleisökin löytää Saliin nauttimaan. ”Tänne mahtuu 400-hengen istuva seminaari, mutta yhtä lailla tänne saa luotua New Yorkin house bileiden tunteen viidelle sadalle. Mitä monipuolisemmaksi Salin ohjelma muotoutuu, sitä parempi.”

Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio