När Borenius, en av Finlands ledande advokatbyråer, började leta efter nya lokaler i Helsingfors stadskärna i och med att företaget växte, var sökkriterierna stränga. Man behövde utrymme för ett par hundra personer och största delen av dessa skulle helst ha eget rum. Utöver integritet, behövdes många olika utrymmen för olika förhandlingar, skiljedomstol, seminarier och utbildningar. Inramningen skulle också motsvara företagets värderingar med fokus på internationalitet, hållbarhet och återhållsam elegans.

På jakt efter en kundorienterad, tydlig och pålitlig samarbetspartner

Efter ett omfattande sökarbete hittades lokalen på paradplats på Södra Esplanaden i Helsingfors, i UPM:s tidigare huvudkontorslokaler. Nu inleddes en storrenovering. Ansvarig för Borenius del av koordineringen var assistent Pia Puranen.

I ett så här stort projekt är samarbetspartners A och O, dessutom måste personkemin stämma när man arbetar tillsammans i flera månader”, betonar Puranen och tackar för de lyckade valen.

För AV-planeringen av Borenius nya lokaler svarade Tapio Ilomäki från Akukon Oy och inredningsdesigner var Sabina Dontcheff från Kokema Design Oy. Puranens största oro var att hitta rätt samarbetspartner för de audiovisuella lösningarna.

”När det gäller AV-lösningar talar många serviceleverantörer ett så krångligt språk att en vanlig kund inte förstår någonting. Ofta säljer man också sådant som kunden inte alls behöver.”

Valet av Audico som AV-partner baserades utöver goda referenser också på lyckade möten på olika mässor: ”Audicos projektförsäljningschef Mikko Tenhunen tog hänsyn till mina behov och önskemål och paketerade dem tydligt. Vi förstod vad det var vi beställde.”

Formgivare vid samma bord

När avtalet gick i lås inleddes designarbetet. Puranen tackar för samarbetet mellan formgivarna. I den labyrintiska prestigefyllda byggnaden fanns många detaljer att ta hänsyn till.

”När vi körde igång med projektet, var det fint att se hur jag inte behövde kontrollera och kommentera allting hela tiden, utan experterna skötte sina arbetsuppgifter,” konstaterar Puranen tacksamt om Dontcheff, Ilomäki, Tenhus och särskilt Audicos projektledare Tero Torenius, som slutförde projektet och lokalerna i början av 2015.

”Torenius anpassade sig och kom fram till lösningar även på de mest krävande önskemålen”. Exempelvis kräver olika typer av paneler och infällningar ett speciellt hantverk i Borenius stilrena visuella profil, och som i vissa fall krävde t.o.m. finslipning med sandpapper.

Lyxig teknik smidigt på plats

I Borenius lokaler används de audiovisuella lösningarna både av de egna juristerna och av de egna kunderna. Audico designade och genomförde stilrena och användarvänliga AV-lösningar till Borenius 14 konferensrum, 2 interna mötesrum, seminarieutrymme, videokonferensrum, skiljedomstolssal, en stor lounge, samt utbildningsutrymmen. Fokusen ligger ändå inte på den audiovisuella utrustningen, utan på den inhemska konsten som Borenius har i sin samling.

”Vi skaffade inte tekniken för att briljera, utan för att använda den”, berättar Puranen om lösningarnas utgångspunkt. ”Vi ville ha ett system i våra lokaler som fungerar likadant i hela huset. När det finns många olika typer av användare är det viktigt att man genom att lära sig hur en utrustning fungerar, sedan kan använda tekniken i alla rum.”

Fastän den tekniska utrustningen inte är det viktigaste i utrustningen, betyder det inte hos Borenius att man för den skull gömmer tekniken bakom dörrar. Tvärtom: Arthur Holms motordrivna skärmelement är skandinaviska i sin design och en elegant detalj även i inredningen. Hemligheten med att de inte syns är att de smidigt döljer sig under bordsytan och kan tas fram med bara ett knapptryck.

Utöver elegans och användarvänlighet ställer Borenius hållbarhetskrav på inredningen och tekniken. Borenius är ett Green Office och inköpen görs i enlighet med principerna för hållbar utveckling. Här har det varit enkelt för Audico att svara med högklassiga produkter och förbinda sig till service och underhåll av tekniken.

 

Bilder: Kuvatoimisto Kuvio Oy