Huvudkontoret i Finland

Utsidan av huset är endast av glas och stål. Sidan av huset som riktar sig mot Västerleden har nyrenoverats för Fortum (år 2018). Huset är Nokias tidigare huvudkontor.

Atmosfären elektrifieras och mitt synsinne skärps då jag stiger in från den ljusa lobbyn till det mörka ovala utrymmet. Det splitternya rummet med bågiga väggar kallas för Showroom.

”I det här rummet skildrar vi företagets berättelse. Med videor och nya tekniska verktyg introducerar vi olika former av energiproduktion och visar flödet från sociala medier på LED-skärmar. Det kontinuerliga flödet berättar vad allt vi sysslar med och vad det talas om oss i världen”, berättar Tarja Hänninen, Brand Manager för Fortum.

Interiören i Showroomet är praktfull med all sin teknik. Hänninen visar hur färgen på rummets tak kan skiftas från en stämning till en annan på ett ögonblick. På skärmväggarna presenteras företagets produktionsdata. Huvudskärmen, som är 12 kvadratmeter stor, presenterar megatrender inom energisektorn samt berättar om ämnen såsom digitalisering, urbanisering och klimatförändring.

Bredvid vattenfallsväggen tar jag virtuella glasögon på mig och hittar mig själv i världen av 360°-videor. Jag äventyrar på ett solkraftverk i Indien, en vindkraftspark i Norge och ett vattenkraftverk i Sverige. Den interaktiva PufferSphere-kulan kommer till liv när jag rör vid den. Den färgstarka jordgloben illustrerar var jorden har elektricitet i användning och hur havsströmmar och vindar går.

”Gäster som kommer till oss kan besöka rummet på egen hand eller sedan kan vi ordna en guidad tur. Vi håller en mängd olika evenemang i vårt Showroom. Folk är imponerade eftersom tekniken här är spektakulär och ljudåtergivningen är kraftfull och kommer från olika riktningar. När husets egna anställda eller våra gäster organiserar en presentation här, kan de enkelt ansluta sina egna enheter till rummets bild- och ljudsystem”, Hänninen tackar.

Övergång till trådlöst

Kari Juhani Innanen, Service Manager för Fortum, berättar att samspelet mellan tre olika företag fungerade harmoniskt i det stora AV-projektet. Granlund Oy planerade reformen av AV-tekniken och konkurrensutsatte sedan entreprenaden. Audico Systems i sin tur levererade och installerade majoriteten av utrustningen till Kägeludden.

Ny teknik – såsom stora skärmar, LED-väggar, pekskärmar, trådlösa bildöverföringssystem, högtalare och mikrofoner – behövdes vid sidan om Showroomet också till över 50 mötesrum samt till boardroom, verkställande direktörens sammanträdesrum, auditoriet, co-creation-utrymmet och flera andra ställen.

Audico hade en klar vision på vilken teknik som passar till förverkligandet av våra krav och de visste vad som är branschens senaste trender. Audico var proaktiv och engagerat erbjöd alternativ då det behövdes. Vi gav så småningom den ansvariga operatören en större del av leveranserna än vad som ursprungligen var tänkt”, berättar Innanen.

”En bra AV-leverantör gör vad som avtalas, håller i schemat och håller sig vid kostnaderna. Det var exakt vad Audico gjorde, så vi gjorde rätt val av partner, ” Innanen summerar.

”Världen rör sig mot en trådlös riktning. Till exempel har trådlösa laddare redan blivit allt vanligare i mötesrum och arbetsstationer. Vi ser fram emot trådlös bildöverföring. Då överförs bilden bekvämt från den bärbara datorn till den stora skärmen och många anslutningskablar enligt olika standarder behövs inte längre ”.

Stor förändring för personalen

Tidplanen för att få huvudkontoret klart var snäv: hela projektet stod färdigt efter ett halvt år. Samtidigt genomförde Fortum också en stor förändring i företagskulturen och fick därmed lära sig nya sätt att arbeta. För husets personal innebar flyttet till nya utrymmen att arbetsutrymmena blev mindre - endast en tredjedel av de tidigare kvadraterna - och samtidigt fick man ge upp personliga arbetsstationer.

Marko Hyvärinen, Project Manager för Audico, berättar att Fortums case är ett bra exempel på hur man kan föra ett projekt i mål med stil - även under hård brådska och press.

”Hela kedjan från leverans av utrustning till transport och slutinstallation fungerade utan problem. På byggplatserna blir det nästan alltid brådska i slutändan av projektet – vi kan jobba på med vårt först efter att alla möbler står på sin plats. Vi är dock vana vid det och vi vet hur vi ska agera”, Hyvärinen bekräftar.

 

***

 

Huvudkontoret i Sverige

Eftersom AV-projektet för Fortums finska huvudkontor blev en succé ledde det till att Audico Systems fick förtroendet att driva ett liknande projekt även i Sverige då Fortum samlade ihop alla mindre filialer under ett och samma tak i Stockholmsförorten Solna.

Fortums verksamhet i Sverige styrs nu från ett kontor på nästan 8000 kvadrater. Kontoret är beläget i kontorshuset Solna United som byggdes av Skanska och öppnades i början av sommaren 2020. I husets två våningar arbetar 500 medarbetare för Fortum.

”Vid anbudsförfarandet av AV-entreprenaden var Audicos anbud det bästa och mest konkurrenskraftiga. Installationerna i Fortums finska huvudkontor i Kägeludden för dryga två år sedan samt service och underhåll av systemen därefter understryker Audicos kunnande som AV-leverantör”, berättar Fortums Service Manager Kari Juhani Innanen nöjt.

Innanen berättar om Fortums mötesrumsstandard som används i företagets alla kontor också utanför Finland. Man strävar efter att ärenden sköts och genomförs i ländernas huvudkontor på samma sätt. Detta är praktiskt, smidigt och bekymmerslöst. Innanen berättar att han nu får i båda länderna den hjälp han behöver vid AV-ärenden från ett och samma ställe, från Audicos Servicecenter.

Samarbete länderna emellan

I Fortums huvudkontor i Solna byggdes sammanlagt 80 mötesrum i det öppna kontorsutrymmet. Rummen varierar från små till enorma – olika storlekar för olika behov.

Project Sales Manager Toni Hämäläinen från Audico Systems berättar att projektet i Solna var det första stora samarbetsprojektet som Audicos finska kontor i Olarsbäcken drev tillsammans med Audicos svenska kontor i Bromma.

”Även om corona innebar stora utmaningar för oss, slutförde vi ett lyckat projekt. Försäljningen av projektet sköttes från Finland, men det operativa ansvaret för projektet låg i Sverige och ansvarades för av Daniel Borg och Emil Jankovic. Installationen togs hand om vår väldigt duktiga svenska personal med Nike Nierenburg i spetsen”, konstaterar Hämäläinen om projektet.

Fortums mötesrumsstandard baseras på system för Microsoft Office 365. I central position finns till exempel Microsofts Surface hubs. Dessutom installerades i större mötesrum Crestron Flex Teams-system, högkvalitativa skärmar från NEC varav största delen är 98 tum stora, ljudsystem från Biamp samt högtalare från Genelec.

 

 

Bilder: Kuvatoimisto Kuvio Oy, Fortum Oyj ja Audico Systems

Text: Tom Nyman