Man måste bevara wow-effekten för att hållas à jour. Därmed var det naturligt att fortsätta med förnyelsen av mötes- och evenemangsutrymmen med hjälp av AV-lösningar, efter att förnyelsen av hotellrummen och lobbyn blivit klara i Åbos Radisson Blu Marina Palace. ”Radisson Blu som varumärkeslöfte innebär premiumstandard och kvalitet. Vi ville att våra val av det audiovisuella skulle stöda detta löfte”, berättar hotellchefen Sanna-Liisa Byskata.

Designbyrån dSign Vertti Kivi & Co tog AV-tekniken också i beaktande som en del av den moderna interiören.

Upplevelse och kvalitet går hand i hand

Det var Audicos uppgift att uppdatera tekniken. Med andra ord - skapa ett nytt digitalt system som kan styras med dator eller surfplatta, och på så sätt säkerställa en behändig användning av systemet.

Samma utrymmen i hotellets andra våning betjänar både små evenemang på några få personer och genom att kombinera ihop dem får man en kapacitet på t.o.m. 1000 personer. Lösningen måste beakta föränderliga behov samt systemets konverterbarhet och mobilitet. Därför sänktes visningstekniken ner i specialtillverkade möbler med hjul som rymmer 86-tums 4K-skärmar. På det här sättet skapades element med finess - för flexibel användning.

Mötesanordningarna skapar även upplevelser: ”I en lillajulsfest användes ett av elementen som ”eldstad” så att en video på underbara brinnande lågor visades på en stor skärm. Kunderna åt vid skenet av dessa eldstadslågor”, berättar Byskata.

Barcos ClickShare är bl.a. en lösning som säkerställer att kundens evenemang lyckas. ClickShare möjliggör att deltagaren kan trådlöst koppla sig med i presentationen med hjälp av endast en knapptryckning. Det trådlösa mikrofonsystemet i sin tur garanterar en utmärkt ljudkvalitet och möjliggör användningen av head-sets och mjuka Catch-Box-mikrofoner.

Konkurrensfaktorerna byggs upp av kundbehoven

Den nya tekniken har tagits emot väl och är en del av hotellets vardag. Efterfrågan är stor: ”Våra utrymmen är inte traditionellt tråkiga ”mötesgrottor” utan en aning mer upplevelserika. Våra fräscha utrymmen och dess utmärkta teknik har prisats av våra kunder”. Konkurrensen i branschen är tuff och därmed betonar Sanna-Liisa Byskata vikten i att sticka ut: ”I och med de förnyade utrymmena och de moderniserade faciliteterna är det enkelt att sälja våra tjänster.”

Konkurrensfördel via digitalisering

Även Radisson Blu Marina Palaces tidigare nattklubbssida Submarina har fått ta del av förändringen som skapar mervärde som svar till konkurrenssituationen.

Då AV-lösningarna närmade sitt slut i Submarina som erbjuder kongress- och festtjänster, var önskemålet att systemen digitaliseras för att möta de nutida standarderna samt ”någonting mer”.

Funktionalitet och stämning

”Audico Systems lyssnade på våra önskemål, planerade och genomförde. Allt gjordes nyckelfärdigt för oss”, berättar mötes- och evenemangschef Anette Rautio.

Önskemålet var att utrymmet skulle ha en kvalitativ projicering och därmed byttes filmdukarna. ”Inom bildtekniken förnyades allt, med början från signalens överföringssätt. Det gamla analogiska systemet blev historia”, berättar Toni Hämäläinen från Audico.

Också Submarinas specialitet, färgbytande ljustak, fick en ny teknisk realisering då man bytte ut nya programmerbara RGB-dioder under Barrisol-hinnorna.

”Kunden får själv önska färg och stämning i enlighet med evenemangets stil”, berättar Anette Rautio och fortsätter: ”Upplevelsen i våra utrymmen skapas behändigt. Företagen vill oftast ha ett färgtema eller varumärkesfärger i sina evenemang. Vårt ljustak inspirerar också bröllops- och festplanerare”.

Användningen går som en dans, fritt utan slangar

Förnyelseprojektet blev färdigt i februari 2019. Användningen av hela AV-systemet är nu enkelt och trådlöst. ”Våra kunder uppskattar det högklassiga förverkligandet och tack vare förnyelsen kan man nu hålla möten i Submarina med exklusiv teknik”.

 

RADISSON BLU MARINA PALACE:

 • Projektorer och trådlös bildöverföring: Barco
 • Bildmatris: Biamp Tesira Lux
 • Ljudprocessorer: Biamp
 • Styrsystem: AMX
 • Skärmar: LG
 • Trådlösa mikrofoner: Sennheiser -10+

 

SUBMARINA:

 • Styrsystem: AMX
 • Bildmatris: Extron
 • Projektorer: Barco
 • Ljudmatris: Biamp
 • Förstärkare: Powersoft
 • Mikrofoner: Sennheiser

 

Foton: Aki Rask