När Imatra stad beslutade att bobollplanen skulle flyttas från stadens centrum, önskade sig alla sportintresserade Ukonniemi rekreationsområde som ny plats för planen. En ishall och en fotbollshall för vinterträning låg redan ett par kilometer utanför centrum.

Man ville att den nya idrottsplatsen också skulle kunna användas på vintern, så på samma plats planerades skidåknings- och skidskyttestadion. Imatras YH- Rakennuttaja Oy påbörjade schaktnings- och byggarbetet i början av året och bygget stod klart i november, då man också höll invigning.

Stadion fick sitt eldprov vid Finlands Mästerskapet i skidning.

Helhetspaketet avgjorde

Drifttekniker Jarmo Jäppinen från Imatra höll i projektet och såg till att man på förhand tog hänsyn till behoven hos såväl publik som tävlande inom varje sport.

”Vi frågade representanter inom olika sporter vad som behövdes. God belysning var ett självklart krav och även två andra saker framträdde: en tydlig ljudåtergivning som når över hela området för både tal och musik samt en modern, klar videoskärm”, berättar Jäppinen.

Staden lät upphandla om utrustningsleverantörer och enligt Jäppinen valdes Audico på grund av det heltäckande paket de kunde erbjuda. Paketet inkluderade ljudåtergivning, videovägg, belysning och kabelinstallering. Referenserna som Audico presenterade påverkade också beslutsfattarna.

”Audicos experter hade full koll genom hela processen. Under såväl planerings- som implementeringsfasen fick vi snabba svar på våra frågor och lösningar på problem. Instalationen av utrustningen och användarutbildningen genomfördes exemplariskt”, säger Jarmo Jäppinen.

Byggmästare Henry Tapiola från YH-Rakennuttajat berättar att det rörde sig om en stor entreprenad. Området motsvarade ett par fotbollsplaner och längs med sidorna byggdes en täckt läktare för två tusen personer. Det finns även 1 100 sittplatser utan tak. Med hjälp av extra läktare kan sittplatskapaciteten öka upp till 5 000.

Tapiola är imponerad av områdets ljudåtergivning. Han har bara fått positiv respons av åhörarna.

”Ljudet når utmärkt till läktarens varje hörn och även ut på fältet, det vill säga hela området. Både tal och musik urskiljs väl via de moderna högtalarna och ljudet är fylligt. Ljudåtergivningen är i en annan klass än vad man tidigare är van vid när det gäller idrottsevenemang utomhus”, konstaterar Tapiola.

Ilkka Hildén från Audico har planerat ljudåtergivningen för Ukonniemi Stadion. Den har genomförts med sammanlagt 30 st. RFC:s koaxialhögtalare för utomhusbruk, som har hängts upp i läktarkonstruktioner och belysningsstolpar.

En klar utomhusskärm blev kronan på verket

Anssi Sarvi från Etec Automation, som har arbetat som elentreprenör i byggnadsskedet berättar att eldragningar och ledningsdragningar i området har dragits i dolda rör och kabelbrunnar.

”Vi har dragit extra kablar på utvalda ställen så att systemet lätt kan expanderas om området växer eller om AV-utrustningens mängd ökar.”

Som kronan på verket installerades en modern LED-utomhusskärm. Skärmen är en 60 kvadratmeter (10 x 6 meter) stor Absen X16 som monterades mellan två stolpar så att skärmens nederkant ligger på fyra meters höjd. Skärmens optimala avstånd är 16 meter, men bilden lyser klart ut över fältet och publikområdet eftersom ljusstyrkan på 10 000 nits är mycket större än normalt.

”Vi var nära att välja en mindre modell eftersom skärmen kändes för stor när vi planerade och budgeten var stram i slutrakan. Vilken tur att Audico visste att en större skärm skulle vara bättre. Prisskillnaden mellan en mindre och en större modell var inte så stor i slutändan.

Nu har vi allt vi behöver och inget är överflödigt”, summerar Jarmo Jäppinen.

 

Text: Tom Nyman
Bilder: Bildbyrå Kuvio